Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat după ce studiile clinice finale pentru un vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate din cauza unei boli stranii care a afectat unul dintre voluntarii înscrişi în studiu.

Siguranţa unui potenţial vaccin pentru COVID-19 este ”primul şi cel mai important aspect pe care îl avem în vedere”, a declarat, în cadrul unei conferinţe online, coordonatoarea departamentul ştiinţific din cadrul OMS, conform Reuters.
Vaccinul pe care AstraZeneca îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford a fost descris anterior de OMS ca fiind, probabil, cel mai important candidat la nivel mondial şi cel mai avansat din punct de vedere al stadiului de dezvoltare.

OMS se află în plin proces de formare a unei coaliţii la nivel mondial, denumită ”ACT (n.r. – Access to COVID-19 Tools) Accelerator”, prin care se încearcă asigurarea accesului echitabil la vaccinuri, tratamente şi diagnostice pentru noul coronavirus atât pentru ţările bogate, cât şi pentru cele sărace.

Pe lângă cele 92 de state cu venituri reduse care caută ajutor, şi-au exprimat interesul şi 79 de ţări cu posibilităţi financiare mai mari, termenul-limită pentru asumarea angajamentelor fiind 18 septembrie. Unele state care au încheiat acorduri proprii privind achiziţionarea de vaccinuri împotriva noului coronavirus, inclusiv Statele Unite, au anunţat că nu se vor alătura iniţiativei OMS.