Sanofi Romania anunţă că, în ultima perioadă, se confruntă cu un număr extrem de mare de solicitări pentru medicamentul Plaquenil® 200 mg (sulfat de hidroxiclorochină), comparativ cu necesarul pieţei locale de până acum, şi face câteva precizări referitoare la distribuirea acestui medicament.

Astfel, Sanofi Romania reconfirmă că asigurarea stocului necesar pentru pacienţii aflaţi deja în tratament cu acest medicament, conform indicaţiilor din prospectul medicamentului, reprezintă o prioritate pentru companie şi că va continua să livreze în piaţă stocurile necesare pentru acoperirea nevoilor de tratament ale acestora.

În acest moment, conform reglementărilor în vigoare, respectiv a autorizaţiei de punere pe piaţă, Plaquenil®  este indicat în: poliartrită reumatoidă (inflamaţia articulaţiilor), artrită juvenilă idiopatică (la copii), lupus eritematos sistemic şi discoid (o boală ce afectează pielea şi organele interne), afecţiuni ale pielii produse de lumina solară. De asemenea, Plaquenil® este recomandat în: prevenirea malariei şi tratamentul atacurilor acute de malarie produsă de Plasmodium vivax, Plasmodium ovale şi Plasmodium malariae sau de specii sensibile de Plasmodium falciparum.

Compania mai precizează că stocurile asigurate în farmaciile de circuit deschis de către Sanofi, prin intermediul partenerilor săi comerciali, sunt destinate exclusiv utilizării de către pacienţii aflaţi sub tratament conform indicaţiilor aprobate şi menţionate mai sus.

„În contextul cererii crescute, recomandăm pacienţilor care sunt sub tratament cu Plaquenil® pentru una din indicaţiile precizate mai sus şi care întâmpină dificultăţi în a-şi procura medicamentul,  să meargă cu reţeta compensată în cea mai apropiată farmacie pentru ca, în baza obligaţiei de serviciu public, farmacia să poată comanda produsul la distribuitorii cu care aceasta se află în relaţii comerciale.

Menţionăm că Sanofi Romania nu este autorizată să primească prescripţii medicale şi nici să elibereze medicamente direct pacienţilor.”, se arată în comunicatul de presă transmis de companie.

De asemenea, Sanofi nu recomandă şi nu susţine eliberarea din farmacii a medicamentului Plaquenil® în vederea administrării în afara indicaţiilor aprobate – cum ar fi, de exemplu, tratamentul pacienţilor cu afecţiunea COVID-19 sau alte afecţiuni off label (care nu se regăsesc în indicaţiile medicamentului din Rezumatul Caracteristicilor Produsului*). Aceste solicitări, dacă există, trebuie gestionate exclusiv de către autorităţile din domeniul sănătăţii.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Sanofi a răspuns prompt şi a donat Plaquenil® 200mg (sulfat de hidroxiclorochină), conform necesarului transmis. Atât gestionarea, cât şi distribuţia cantităţilor donate se fac exclusiv de către autorităţi, prin intermediul distribuitorului C.N. Unifarm S.A, către o listă de unităţi spitaliceşti decisă de către Ministerul Sănătăţii. Reconfirmăm disponibilitatea totală a companiei pentru dialog cu autorităţile competente în vederea  definirii  unui cadru formal pentru facilitarea accesului pacienţilor la tratament, mai ales în contextul situaţiei de criză generate de pandemia cu COVID-19”, se mai precizează în comunicat.