Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID a făcut o serie de precizări, marţi seara, legate de procedura de preparare şi administrare a vaccinului BioNTech-Pfizer.


Conform unui comunicat de presă, vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creşterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeaşi seringă de volum mare, să fie extraşi din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii, precizează sursa citată.

Astfel, după egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri. Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare menţionată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenţi unei doze. Aceasta este doza administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în niciun caz goală, subliniază Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID, menţionând că, după administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă.

„Conţinuturile care s-au răspândit în mediul online susţin, în mod fals şi înşelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm: cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/administrare)”, se subliniază în comunicatul citat.

Pediatru