Prefectura Brăila dă asigurări că apa care ajunge în casele cetăţenilor întruneşte parametrii de potabilitate - după ce în apa brută captată din Dunăre a fost înregistrată o fluctuaţie a valorilor pentru bacteria Clostridium Perfringens.


Prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, a cerut insistent asigurări în acest sens în cadrul şedinţei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), convocată ca urmare a constatării unei fluctuaţii a valorilor înregistrate pentru indicatorul Clostridium Perfringens în apa brută captată din Dunăre, la Staţia de Tratare Apă Potabilă Gropeni, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

„În cadrul discuţiilor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină, a punctat că monitorizarea calităţii apei potabile se face atât de către laboratorul de analize al operatorului unic CUP Dunărea Brăila, cât şi prin laboratorul DSP Brăila, nefiind înregistrate deficienţe faţă de niciun parametru privind calitatea apei potabile. Mai mult, pentru a asigura brăilenii cu privire la lipsa oricărui risc pentru sănătatea populaţiei, a subliniat că, până la finele lunii în curs, DSP Brăila va preleva zilnic probe de apă potabilă de la staţiile Gropeni şi Chiscani pentru analiza parametrului Clostridium Perfringens”, se mai precizează în comunicatul Prefecturii Brăila.

Până în acest moment, nu a fost raportat niciun caz suspect de infectare cu bacteria respectivă.

„Recomandarea specialiştilor este ca, în cazul în care o persoană manifestă totuşi simptomatologie specifică (scaune diareice frecvente şi dureri abdominale) să se prezinte la medicul de familie”, precizează reprezentanţii Prefecturii.

Cu privire la consumul de peşte din fluviu ori de vânat din vecinătatea cursului de apă, specialiştii au precizat că nu există niciun pericol, atâta vreme cât carnea respectivă este preparată termic.

A fost aprobat un Plan de Măsuri pentru monitorizarea bacteriei Clostridium Perfringens în Dunăre.

„Toate aceste măsuri au fost stabilite cu scopul precis de a ne asigura că nu există niciun risc pentru sănătatea populaţiei în ce priveşte consumul de apă potabilă din reţeaua publică”, a subliniat prefectul.

 

 

Alergologia