O echipă medicală americană a anunţat o premieră: grefarea unui implant de ureche umană, creat pe baza celulelor pacientei şi obţinut cu ajutorul unei imprimante 3D. Procedura ar putea ajuta persoanele care suferă de malformaţii congenitale rare.


Intervenţia a fost realizată în cadrul unui studiu clinic, menit să evalueze siguranţa şi eficacitatea unui astfel de implant la pacienţii cu microtie, a căror ureche externă nu s-a dezvoltat corespunzător, notează AFP şi France 24.

Implantul, denumit AuriNovo, a fost dezvoltat de compania 3DBio Therapeutics, iar intervenţia a fost realizată în San Antonio, Texas, de către dr. Arturo Bonilla – fondatorul unui institut specializat în tratamentul acestui tip de malformaţie.

„În calitate de doctor care a tratat mii de copii cu microtie, atât în ţară cât şi în lume, sunt entuziasmat de această tehnologie şi de ceea ce ar putea ea însemna pentru pacienţi şi pentru familiile lor”, a declarat chirurgul, citat într-un comunicat al companiei.

Procedura se realizează creând o amprentă 3D al celeilalte urechi a pacientului, care e dezvoltată deplin, şi apoi colectând celulele cartilajului. Celulele sunt lăsate să se înmulţească într-un mediu de cultură, apoi sunt amestecate cu un hidrogel pe bază de colagen. Acest amestec este folosit pentru imprimarea implantului.

Studiul clinic cuprinde, în total, 11 pacienţi americani, notează AFP.

Dr. Bonilla şi-a exprimat speranţa ca implantul să poată înlocui tratamentele existente, care implică crearea unei proteze prin prelevarea cartilajului costal, sau prin folosirea polietilenei poroase. Prima soluţie e mai dificilă, iar implantul din polietilenă este mai puţin flexibil ca cel testat de echipa americană, în cadrul studiului clinic.

 

 

Pediatru