Un microscop robotizat de ultimă generaţie, primul de acest tip din România, a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi va fi utilizat la intervenţiile chirurgicale ce vor fi realizate în Secţia Neurochirurgie.


Noul microscop a fost achiziţionat cu finanţare de 2 milioane lei de la Consiliul Judeţean Vâlcea, la solicitarea medicilor specialişti, informează Agerpres

„Aparatură medicală de ultimă generaţie, utilizată doar în câteva clinici din Europa, este de astăzi funcţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea! Începând de astăzi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea este beneficiarul unui microscop robotizat de ultimă generaţie, care va fi utilizat la intervenţiile chirurgicale ce urmează a fi realizate în Secţia Neurochirurgie. Aparatul de înaltă performanţă este primul de acest tip din România şi printre puţinele existente în spitalele din Europa, fiind lansat pe piaţă în urmă cu doar un an”, a spus Constantin Rădulescu, preşedintele CJ Vâlcea, într-o declaraţie de presă.

Noul microscop va fi utilizat în intervenţiile chirurgicale pentru o multitudine de patologii, asigurându-i chirurgului o mai bună vizibilitate a plăgii operatorii, ceea ce înseamnă o intervenţie cu o precizie mult mai mare şi cu un grad de siguranţă mai ridicat.

Două paciente cu patologie lombară vor fi primii pacienţi operaţi cu ajutorul noului microscop.

Potrivit medicului specialist Cătălin Preoteasa, din cadrul Secţiei Neurochirurgie a SJU Vâlcea, cu ajutorul noului echipament pot fi operate tumori greu operabile, pot fi efectuate intervenţii pe coloana vertebrală, pe creier, precum şi privind patologia vasculară.

„Diferenţa faţă de ce era până acum este că ne putem extinde paleta operatorie, adică se pot opera tumori mai ascunse, mai profunde, mai greu abordabile, mai prost delimitate, pe care înainte le operam, dar cu rezultate mai mici şi cu recidive”, a spus medicul Cătălin Preoteasa.




Oncolog