La Spitalul Clinic Sanador, echipa medicală condusă de prof. dr. Victor S. Costache a realizat o nouă premieră naţională în tratamentul complex minim invaziv al bolilor cardiovasculare. La un pacient în vârstă de 48 de ani s-a utilizat o endoproteză vasculară personalizată, pentru tratamentul endovascular al unui anevrism extins de aortă toracică şi abdominală.


Anevrismul aortic toraco-abdominal este o afecţiune de mare gravitate, care, în absenţa tratamentului, se complică prin disecţie sau ruptură, cu risc vital major, se arată într-un comunicat.

Pacientul suferea de un anevrism aortic toraco-abdominal tip 2, după clasificarea Crawford, adică artera aortă, principalul vas de sânge din organism, avea peretele slăbit şi prezenta deformări pe o lungime mare, de la originea arterei subclavie, în torace, până la bifurcaţia aorto-iliacă, în abdomen. Pacientul fusese deja refuzat de alte centre din ţară, fiindcă afecţiunea de care suferea nu putea fi tratată cu succes.

„În astfel de cazuri, opţiunile de tratament sunt limitate, întrucât intervenţia chirurgicală deschisă se însoţeşte de foarte multe complicaţii şi de o mortalitate ridicată. La Sanador, echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de prof. dr. Victor S. Costache, cu mare experienţă în toate tipurile de intervenţii cardiovasculare minim invazive, a decis să-i acorde pacientului o şansă la viaţă prin practicarea unei proceduri în premieră naţională”, se arată în comunicat.

Beneficiind de cele mai noi echipamente şi tehnologii endovasculare, echipa medicală a realizat o procedură prin care anevrismul aorto-toracic a fost rezolvat cu ajutorul unei proteze complexe, create special pentru această intervenţie. Proteza de ultimă generaţie, produsă de Terumo Aortic, a fost compusă din o parte toracică, o primă parte abdominală cu fenestraţii pentru trunchiul celiac, artera mezenterică inferioară şi artera renală stângă, şi o a doua parte abdominală, pentru aorta inferioară, cu fenestraţie pentru artera renală dreaptă.

Proteza a fost realizată cu ajutorul investigaţiilor imagistice detaliate, pe baza unui mulaj al aortei pacientului.

Intervenţia, desfăşurată în Laboratorul de Angiografie al spitalului, a durat 4 ore şi a folosit 3 aborduri endovasculare – cele două artere femurale şi artera brahială dreaptă. Proteza, realizată dintr-un material special, a fost fixată cu stenturi de ancorare în originile arterelor emergente din aortă. Dată fiind durata intervenţiei, echipa medicală a folosit softul special cu care sunt dotate cele două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generaţie, pentru a fuziona în timp real imaginea CT obţinută anterior cu imaginile furnizate de angiograf. S-a generat un mulaj virtual 3D al aortei pacientului, reuşindu-se astfel să se reducă mult, cu 70%, cantitatea de substanţă de contrast necesară, scăzându-se totodată şi doza de iradiere administrată în timpul procedurii.

„Acesta este primul astfel de caz tratat în România, Bucureştiul alăturându-se astfel unui foarte select grup de centre din Europa în care se poate realiza tratamentul endovascular al anevrismului aortic toraco-abdominal. Intervenţia de la Sanador a fost realizată cu sprijinul specialiştilor de la Amsterdam UMC, din Ţările de Jos, centrul cu cea mai mare experienţă din Europa în proceduri endovasculare pentru bolile aortice complexe”, se precizează în comunicat.

Programul de acest tip va continua în spital, dat fiind că anevrismele şi disecţiile de aortă toraco-abdominală nu beneficiau, până acum, de tratament de succes în România. Pacienţii cu astfel de patologie aortică au, de obicei, vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani.

Din echipa operatorie au făcut parte prof. dr. Victor S. Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Sanador, membru al Academiei Franceze de Chirurgie, medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă şi proceduri endovasculare, dr. Kak Khee Yeung, chirurg vascular la Centrul Medical Universitar Amsterdam, expert în tratarea endovasculară a bolii arteriale anevrismale sau stenozante, dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie cardiovasculară, dr. Andreea Costache şi dr. Filis Ibram, medic specialist anestezie şi terapie intensivă.

 Medic