În perioada 5-7 septembrie a.c., în cadrul Laboratorului de Radiologie-imagistică medicală 2 (CT, RMN) din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) au fost realizate, în premieră naţională, primele biopsii de prostată ţintite cu ajutorului braţului robotic ghidat IRM.


Echipa medicală care a efectuat investigaţia a fost condusă de colonel medic dr. Cezar Beţianu, medic primar Radiologie şi imagistică medicală, competenţe în Ecografie generală, CT, RM si Senologie, se arată într-un comunicat.

Biopsia localizată de prostată MRI in-bore este o metodă care detectează focarele suspectate de cancer de prostată şi asigură prelevarea de biopsii din toate aceste focare cu o sensibilitate milimetrică ghidată de un dispozitiv şi un software bazate pe o tehnologie avansată. Prin această metodă, focarele de cancer se pot detecta cu o acurateţe mai mare şi nu este necesară repetarea biopsiei.

Această metodă de diagnosticare reduce numărul de biopsii necesare pentru a identifica cancerul de prostată, ceea ce reduce disconfortul pacientului şi creşte rata succesului tratamentului, prin iniţierea precoce a acestuia.

MRI in-bore Biopsy este singura tehnică care foloseşte aparatul de rezonanţă magnetică (RM) în timpul procedurii, aşadar este singura tehnică cu adevarat ghidată RM. Cu ajutorul acestuia produce imagini de înaltă calitate în care se pot identifica leziunile ţintă. Acul de biopsie este ghidat spre regiunile RM marcate ca fiind suspecte printr-un braţ robotic cu ajutorul funcţiei de navigare a software-ului şi se desfăşoară o biopsie localizată.

MR-TRUS Fusion foloseşte imaginile de la o examinare RM precedentă pentru a le procesa şi combina, în timp real, cu imaginile de ultrasonografie transrectală (TRUS), procedura fiind ghidată ecografic cu asistenţa imaginilor RM.

Diferenţa majora între cele două este că tehnica MRI in-bore Biopsy recoltează ţesut doar din leziunea ţintă, în timp ce după procedura MR-TRUS Fusion e nevoie de recoltare convenţională sistematică din tot restul prostatei.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer de organ, cancerul prostatic nu se poate vizualiza decât prin IRM. Progresele înregistrate de tehnologia IRM în ultimii ani au crescut acurateţea vizualizării prin facilitarea diferenţierii între zonele suspecte de tumori şi glanda prostatică normală; procedura ia mai puţin timp şi asigură confortul pacienţilor.

Datorită contrastului tisular ridicat şi a capacităţii multiparametrice, examinarea IRM de prostată este folosită pe scară largă pentru detecţia cancerului incipient de prostată, iar cu ajutorul acesteia se pot face biopsii cu rezoluţie mult mai bună pe ţesuturi, ce ajută la localizarea precisă a leziunii, în special cele mici. Astfel, aparatul biopsiază doar leziunea ţintă şi nu mai e nevoie să biopsieze toată glanda. Rezultă mai puţine înţepături, risc mai mic de complicaţii şi confort ridicat pentru pacient. Aparatul IRM permite documentarea leziunii biopsiate cu urmărirea acesteia pe termen lung. Tehnica presupune vizualizarea directă prin IRM a leziunii şi biopsierea, după confirmarea poziţiei corecte a acului. Pacientul este aşezat pe burtă, cu sondă de biopsie şi anestezic local în canalul anal. În cca 10 minute, se achiziţionează toate imaginile necesare localizării leziunii. Se poziţionează acul şi apoi se confirmă poziţia corectă. Într-un interval total de 20-30 de minute, biopsia poate fi efectuată fără a se resimţi cele 2-3 înţepături. Spre deosebire de alte tehnici, nu este nevoie de alte biopsii, în afara celei din leziunea ţintă.

În prezent biopsia sistematică ghidată ecografic este standardul în diagnosticul cancerului de prostată la pacienţii cu suspiciune clinică ridicată. Biopsia ghidată IRM fiind o tehnică ce vine în completarea serviciilor urologice. Cea mai acceptată indicaţie pentru biopsia ghidată IRM este rezultatul negativ al biopsiei sistematice ghidate ecografic. O nouă indicaţie ar fi leziunile din apexul prostatei şi zonele periferice anterolaterale unde are o detecţie superioară faţă de biopsia ecografică sistematică.

Care este avantajul biopsiei localizate cu MRI in-bore Biopsy faţă de biopsia prostatică convenţională? O biopsie prostatică convenţională ia probe din regiunile standard ghidată cu ajutorul unei ecografii transrectale; MRI in-bore Biopsy, foloseşte imaginile RM avansate şi ghidează acul de biopsie direct către focarele suspecte de cancer.

Rata de cancer la pacienţii cu rezultate normale ale examinării şi un nivel PSA crescut este de 25%-30%. Biopsia convenţională poate să diagnosticheze 70%-75% din cancerul actual. Riscurile de infecţie şi de complicaţii septice sunt mai mari, în funcţie de numărul de probe prelevate în timpul biopsiei, indiferent de numărul de piese prelevate în urma biopsiei. Rata de diagnosticare este foarte ridicată atât pentru pacienţii la prima biopsie cât şi pentru cei ce au mai fost biopsiaţi ecografic dar cu rezultate negative, asta în timp ce se ia un număr mai mic de probe; prin urmare, posibilitatea de complicaţie infecţioasă este mai scăzută.

Cu MRI in-bore Biopsy, rata de detectare este mai crescută la cancerele semnificative clinic, mai ales la pacienţii cu un nivel crescut de PSA şi în cazul tumorilor care nu sunt detectate prin biopsii de prostată recurente.

Dezavantajele tehnicii sunt legate de folosirea aparatului IRM, unii pacienţi având contraindicaţii dacă au diferite dispozitive medicale feromagnetice ataşate sau pacemaker cardiac.

„Avem cazul unui pacient cu suspiciune clinică crescută de cancer de prostată care a fost diagnosticat IRM cu leziune PI-RADS 5, localizată în apexul prostatei. Urmând tehnica mai sus descrisă, am localizat leziunea şi am biopsiat-o. (...) Pacientul nu a resimţit niciun disconfort în timpul procedurii”, se mai arată în comunicat.

 

 

Medic