Cercetătorii de la Centrul OncoGen – Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului al Spitalului Județean Timișoara – au clonat, în premieră națională, primele trei alergene majore din ambrozie. Până la finele anului urmează să fie clonate toate cele 11 fragmente patologice care provoacă alergiile la ambrozie, iar pe baza lor se va putea concepe un vaccin pentru tratarea bolii.

„În premieră națională absolută, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în OncoGen. Sunt primele alergene clonate în România. Ne-am propus ca în acest an să izolăm toate cele 11 fragmente patologice din polen și vom ști ce este rău în ambrozie, apoi vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie (...) Nu mergem pe extractele care pot duce și la efecte secundare”, a declarat vineri alergologul prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, membră în Comisia Națională de Alergologie.

Medicul alergolog a precizat, într-o conferință de presă, că alergia la ambrozie este una dintre problemele majore pentru pacienții alergici din zona Banatului.

Potrivit acesteia, autorităților ar trebuie să fie îngrijorate de faptul că a crescut numărul copiilor de vârste foarte fragede cu alergie la ambrozie, ceea ce înseamnă că la doar un an au fost expuși la acest polen și „au dezvoltat alergia încă din viața intrauterină”.

„S-a ajuns mult prea departe cu această nepăsare față de polenul de ambrozie (...) Este un subiect care trebuie ridicat și trebuie rezolvată expunerea copiilor la polen. Aceasta înseamnă că populația care suferă din cauza alergiei este de vârste tot mai mici. Ei dezvoltă rino-conjunctivită și apoi astm și au o calitate a vieții extrem de alterată în această perioadă”, a explicat prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Cercetătoarea a explicat că există o „fereastră de oportunitate”, de la începutul lunii august, cu două săptămâni înainte de invazia polenului de ambrozie până la apariția simptomelor neplăcute pentru pacient. Astfel, în primele două săptămâni ale lunii august se poate începe tratamentul și preveni agravarea bolii.

„Anul acesta au fost cazuri extrem de severe la sfârșitul lunii august, am fost nevoită să administrez terapie de urgență, nu doar de boală alergică”, spune prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Potrivit acesteia, orice alergie are același mod de a se dezvolta, nu doar la polenul de ambrozie, iar cunoscând mecanismul, poate fi gândit un tratament eficient, care implică vaccinarea populației sensibile.

„Vaccin înseamnă să cunoști fragmentele majore importante din alergenul care induce boala. Acesta este și scopul proiectului Inspire, demarat de noi anul trecut împreună cu echipa de la Universitatea din Viena, care beneficiază de o finanțare de 2 milioane de euro”, a completat prof. dr. Panaitescu.

Cercetătoarea menționează că planta ar trebui distrusă prin lucrarea pământului, nu prin metode chimice, care ar cauza și mai multe probleme. „Singurul minister care trebuie convins și care spune că nu are datele, dar noi i le vom furniza, este Ministerul Agriculturii. El ar trebui să fie primul care trebuie să știe că polenul mai întâi există pentru că există planta, iar planta există pe terenurile nelucrate și, din păcate, a început să infesteze și culturile”, a conchis prof. dr. Panaitescu.

Sursa: Agerpres