O echipă chirurgicală din cadrul Spitalului Pelican din Oradea, coordonată de dr. Adyb-Adrian Khal, a realizat, în premieră naţională, un transplant de os femural prelevat de la un donator prin bancă osoasă.
„Premiera constă în faptul că este pentru prima dată când folosim un os întreg, că este prima intervenţie de acest tip care se efectuează în România şi este premieră şi pentru că această alogrefă (os) a venit din Franţa. Am reuşit astfel salvarea membrului inferior al unei paciente tinere, în vârstă de 32 de ani, care suferea de o patologie tumorală osoasă agresivă la nivelul femurului. Am reuşit să-l rezecăm, în primă etapă şi apoi să-l reconstruim, cu o tehnică chirurgicală larg utilizată la nivel european, dar în premieră în România. Am folosit o grefă masivă de femur, de aproape 28 de cm, luată din Banca de Ţesut Osos din Franţa”, a declarat, într-o conferinţă de presă, dr. Adyb-Adrian Khal. Alături de el s-a aflat dr. Bimbo-Szuhai Erika, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, informează Agerpres.
Pacienta este o tânără din Mediaş, care a suferit în copilărie o fractură la femurul stâng, în urma unei căzături pe gheaţă. La vârsta de nouă ani, i s-a diagnosticat o patologie osoasă complexă, cu o identitate particulară. În ultimii 22 de ani, ea a suferit multiple intervenţii chirurgicale. Situaţia i s-a agravat după ce a întâmpinat dificultăţi în găsirea unor soluţii în ţară sau în străinătate şi astfel, s-a adresat Spitalului Pelican unde îşi desfăşoară activitatea medicul Adyb-Adrian Khal, specialist în Franţa pe tumori osoase, dar care, în ultimele cinci luni, lucrează şi la Oradea, oraşul său natal.
„Ea nu este un caz oncologic, nu vorbim despre chimioterapie, dar tumorile benigne osoase într-adevăr se încadrează în chirurgii complexe asemănătoare cu cele de salvare a membrelor în cazuri oncologice”, a spus medicul.
Operaţia a durat şapte ore şi jumătate, fiind realizată de dr. Adyb-Adrian Khal, împreună cu doi medici rezidenţi, Octavian Maghiar şi Cătălin Ţapoş, împreună cu dr. Bimbo-Szuhai Erika. În prima parte a intervenţiei, rezecţia, s-a înlăturat porţiunea de os bolnav, apoi a avut loc reconstrucţia osoasă (cu „sculptura” alogrefei pentru gazdă) şi în final, reconstrucţia părţilor moi.
Tânăra va ieşi din spital la finele săptămânii, după care va trebui să efectueze tratament de recuperare într-un spital specializat. Medicul apreciază că starea femeii va reveni la normal în 6 - 8 luni.
„Fără această intervenţie, pacienta ar fi rămas invalidă şi fără o calitate a vieţii care să-i asigure buna funcţionare pe toate planurile”, a subliniat dr. Adyb-Adrian Khal.
Medicul a explicat că folosirea osului pentru transplant este net superioară reconstrucţiilor protetice, deoarece este o reconstrucţie biologică, se integrează mult mai bine în scheletul uman, este durabilă şi anatomică. Osul, fiind prelevat cu toate inserţiile lui tendinoase, permite şi reinserarea tuturor muşchilor şi tendoanelor.
Orădean, cu tată sirian, doctorul Adyb-Adrian Khal şi-a făcut studiile liceale la Colegiul „Emanuil Gojdu” din Oradea, iar cele medicale la Cluj-Napoca. Au urmat specializări în Franţa şi Italia, ca medic chirurg ortopedie-traumatologie şi ortopedie oncologică, fiind în prezent, referent naţional tumori osoase pentru regiunea Sud din Franţa. De cinci ani lucrează în acest domeniu specific, la Spitalul universitar din Marsilia şi de câteva luni, mai exact cinci luni, în Oradea, oraşul său natal, unde a dorit să îşi ajute semenii, atât din zonă cât şi din partea de vest a ţării.