Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, şi Reprezentanţa UNICEF în România, au inaugurat un parc senzorial pentru copiii şi adolescenţii cu tulburări de spectru autist şi alte tulburări de neurodezvoltare, amplasat în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Bucureşti.


Parcul senzorial constituie un spaţiu cu dublu rol: terapeutic – pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, ADHD sau alte tulburări de neurodezvoltare şi de socializare - în cazul pacienţilor adolescenţi. Expunerea la anumite experienţe senzoriale îi ajută pe copiii cu tulburări de neurodezvoltare să îşi dezvolte şi să îşi regleze reacţiile la stimuli externi, se arată într-un comunicat.  

Experienţele senzoriale sunt esenţiale pentru dezvoltarea creierului copiilor. Problemele de integrare senzorială sunt frecvent întâlnite în cazul tulburărilor de neurodezvoltare şi apar încă din primii ani de viaţă, activităţile şi serviciile de prevenţie fiind deosebit de importante pentru evoluţia terapeutică ulterioară.

Beneficiarii vor fi nu doar pacienţii copii şi adolescenţi din Bucureşti, ci şi cei din alte zone ale ţării, care sunt trataţi la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

„Ne dorim să facem din Bucureşti un oraş mai prietenos cu copiii, care să le ofere acestora mai multe servicii de calitate. Memorandumul pe care l-am semnat anul trecut cu UNICEF, în cadrul Iniţiativei Localităţi Prietene ale Copiilor, a fost un prim pas urmat de acţiuni concrete, aşa cum este amenajarea acestui parc senzorial. Sănătatea mintală a generaţiilor tinere este o preocupare vie a municipalităţii şi, prin intermediul ASSMB, oferim o gamă largă de servicii, care merg de la prevenţie şi până la servicii specializate, atunci când este nevoie. Alături de UNICEF şi de alţi parteneri putem dezvolta programe şi proiecte, astfel încât să venim în sprijinul celor mai vulnerabili şi să trăim în capitala europeană pe care cu toţii ne-o dorim”, a declarat primarul general al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan.

Utilizarea noului spaţiu oferă oportunitatea angajării într-o explorare senzorială, într-un spaţiu sigur, astfel încât copiii şi familiile acestora să înveţe ce anume declanşează anumite reacţii şi ce îi poate ajuta să se liniştească. Parcul senzorial este dotat cu echipamente care stimulează utilizatorii pe plan vizual, auditiv şi tactil.

„Există o nevoie urgentă ca România să investească în furnizarea de servicii de sănătate mintală de calitate pentru toţi copiii şi adolescenţii. Unul din zece copii din România are nevoie anual de astfel de servicii şi mă bucur că putem face paşi în această direcţie, alături de partenerii noştri din Bucureşti, alături de care am avut o colaborare din ce în ce mai consistentă în ultimii ani. Bucureştiul are capacitatea de a dezvolta modele şi pentru restul ţării, în numeroase direcţii de acţiune, pentru a face din comunităţi locuri mai prietenoase cu copiii”, a declarat Anna Riatti, reprezentantul UNICEF în România.

„Le mulţumesc partenerilor noştri de la UNICEF România, împreună cu care am realizat atâtea lucruri bune în ultima perioadă pentru copiii din Bucureşti şi nu numai. Colaborarea noastră excelentă continuă cu proiecte care sunt deja avansate, şi care vor face mai eficientă terapia de care beneficiază pacienţii tineri de la Spitalul de Psihiatrie Obregia”, a spus Oana Sivache, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Sursă foto: Facebook Nicuşor Dan






Psihiatru (2)