Americanii David Julius şi Ardem Patapoutian sunt câştigătorii Premiului Nobel pentru Medicină 2021. Ei au fost recompensaţi pentru „descoperirile revoluţionare” privind modul în care sistemul nervos transmite informaţiile legate de temperatură şi senzaţiile tactile.


Premiul Nobel pentru Medicină deschide sezonul 2021 al prestigioaselor distincţii – ceremonie ajunsă la a 120-a ediţie.

Tandemul de cercetători americani a fost recompensat pentru „descoperirile revoluţionare”, care au permis „înţelegrerea modului în care căldura, frigul şi forţa mecanică pot fi la originea impulsurilor nervoase care ne permit să percepem şi să ne adaptăm lumii înconjurătoare”, a comentat juriul Nobel din Stockholm, informează Le Monde. Conform Le Parisien, cei doi cercetători au identificat „o verigă crucială, care lipsea încă, în vederea înţelegerii interacţiunii între simţurile noastre şi mediul înconjurător”.

Rezultatele sunt folosite în cercetările pentru numeroase tratamente, inclusiv împotriva durerii cronice.

David Julius, 65 de ani, profesor la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a folosit capsaicina, un component activ al ardeilor iuţi care provoacă o senzaţie de usturime, pentru a identifica un receptor al terminaţiilor nervoase ale pielii care reacţionează la căldură.

Ardem Patapoutian, 54 de ani, profesor la Institutul de cercetare Scripps din California, a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de receptori care răspund stimulilor mecanici situaţi în piele şi în organele interne.

Înainte de anunţarea premiilor, alte două tandemuri erau percepute ca fiind favorite: pe de-o parte, echipa alcătuită din unguroaica Katalin Kariko şi americanul Drew Weissman, pionieri ai vaccinului ARN mesager şi profesori la Universitatea din Pennsylvania, iar pe de altă parte, americanul Max Cooper şi australianul de origine franceză Jacques Miller, pentru descoperirile lor privind timusul, ultimul organ a cărui funcţie precisă rămânea necunoscută în anii ’60.

Şi alţi cercetători au fost nominalizaţi cu şanse sporite, spre exemplu o echipă din domeniul cercetării epigenetice, alcătuită din româno-americanul Michael Grunstein şi americanul David Allis. Cei doi au descoprit rolul histonelor în gestionarea impactului genelor asupra celulelor.

Anul trecut, premiul 2020 le revenea celor virusologilor cu cercetări despre hepatita C.
 

Sursă foto: Facebook Nobel Prize


Alergologia