Luni dimineaţa, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat cercetătorilor William G. Kaelin Jr (Universitatea Harvard), Sir Peter J. Ratcliffe (Universitatea Oxford) şi Gregg L. Semenza (Universitatea John Hopkins), pentru studiile acestora privind modul în care celulele percep şi se adaptează la schimbarea nivelului de oxigen disponibil.

„Aceasta chiar este o descoperire fundamentală, despre care elevii de 11-12 ani vor citi în manualele de biologie, în viitor, şi vor învăţa astfel despre modul de funcţionare a celulelor”, a declarat Randall Johnson, membru al Comitetului Nobel.

Cei trei cercetători vor împărţi în mod egal premiul în valoare de nouă milioane de coroane suedeze, echivalentul a 827 de mii de euro.

„Animalele au nevoie de oxigen pentru a converti hrana în energie. Cunoaştem de secole importanţa fundamentală a oxigenului, dar nu şi felul în care celulele se adaptează la schimbările nivelurilor de oxigen. William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au descoperit modul în care celulele percep şi răspund la variaţiuni în cantitatea de oxigen disponibilă (...) Aceste descoperiri vor pava drumul către noi strategii de a lupta împotriva anemiei, cancerului şi multor alte boli”, se arată în comunicatul de presă al Comitetului Nobel.

Sezonul Premiilor Nobel va continua cu anunţarea câştigătorilor pentru fizică (8 octombrie), chimie (9 octombrie), literatură (10 octombrie), pace (11 octombrie) şi pentru ştiinţe economice (14 octombrie).



Sursa: www.NobelPrize.org