Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a prezentat scuze Italiei pentru ajutorul oferit târziu de Europa în criza sanitară provocată de COVID-19 şi a evidenţiat activitatea medicilor români şi polonezi, care salvează vieţi în Peninsulă, într-un discurs ţinut joi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

„Este adevărat că nimeni nu era realmente pregătit pentru o asemenea dramă. Este, de asemenea, adevărat că prea mulţi dintre noi nu au fost prezenţi atunci când, la început, Italia a avut nevoie de o mână de ajutor. Şi da, în acest sens, Europa în ansamblul său prezintă cele mai sincere scuze. Dar scuzele au valoare numai dacă antrenează o reală schimbare a comportamentului, a declarat Ursula von der Leyen.

Preşedintele CE a afirmat că acum Europa a devenit „centrul viu al solidarităţii mondiale”: „Adevărata Europă s-a trezit. Europa în care paramedici din Polonia şi medici din România salvează vieţi în Italia. Europa în care ventilatoarele din Germania sunt vitale în Spania. Europa în care bolnavi din Franţa sunt trataţi în spitale din Cehia şi în care pacienţi din Bergamo sunt transportaţi cu avionul în clinici din Bonn”.

Von der Leyen a amintit şi de transporturile de materiale medicale din Lituania către Spania şi de aparate pentru respiraţie artificială care ajung din Danemarca în Italia.

„Desigur, mai sunt în continuare unii care ne arată cu degetul sau ne blamează. Mai sunt şi alţii care preferă să se exprime în limbajul populiştilor mai degrabă decât să prezinte adevăruri nepopulare. Personal, mă împotrivesc unor astfel de atitudini. Împotriviţi-vă şi nu vă sfiiţi să spuneţi adevărul”, a îndemnat demnitarul, potrivit News.ro.

Ca exemplu de inspiraţie, a spus ea, „uitaţi-vă doar la felul în care cetăţenii europeni îşi exprimă solidaritatea, la empatia, la smerenia şi la umanitatea lor”.

Preşedintele CE le-a mulţumit eroilor noştri: medicilor, asistenţilor medicali şi îngrijitorilor: „Ei sunt cei care ne salvează viaţa şi onoarea. Pe ei trebuie să îi protejăm, astfel încât să ne protejeze, la rândul lor, pe noi toţi”.

Ursula von der Leyen a precizat că a fost creată o rezervă comună de echipamente medicale şi s-a investit în cercetare, pentru vaccinuri.

„Vom utiliza fiecare euro pe care îl avem la dispoziţie – prin orice modalitate posibilă – pentru a salva vieţi şi pentru a proteja mijloacele de trai ale europenilor. În acest spirit, am propus ca restul bugetului nostru pe anul acesta să fie direcţionat către un instrument de urgenţă. Astfel, aproximativ 3 miliarde de euro vor putea fi direcţionate chiar acolo unde este nevoie: pentru noi ventilatoare pulmonare şi echipamente de protecţie, pentru mai multe teste şi o asistenţă medicală mai bună acordată persoanelor cele mai vulnerabile, inclusiv celor din taberele de refugiaţi”, a competat demnitarul european.

„Prin acest pachet financiar, pe care îl va vota astăzi Parlamentul, Europa îşi foloseşte toate resursele pe care le are la dispoziţie”, a adăugat Ursula von der Leyen.

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului în Wuhan (China), în luna decembrie 2019, au fost înregistrate peste 2 milioane de cazuri de infectare (jumătate în Europa) şi aproximativ 134.000 de decese. Din totalul persoanelor bolnave, peste 529.000 au fost declarate vindecate.