Preşedintele Klaus Iohannis s-a vaccinat vineri, la ora 10.00, împotriva COVID-19. Şeful statului a fost, astfel, prima persoană imunizată în cadrul Etapei a II-a de vaccinare.


Vineri, la ora 10.00, preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Spitalul Militar Central din Capitală pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Imunizarea şefului statului a fost realizată în prezenţa mass-media.

Ca în cazul oricărei persoane care se vaccinează, după efectuarea vaccinului, Klaus Iohannis a rămas câteva minute sub supravegherea medicilor pentru a fi monitorizat în cazul în care apar reacţii adverse.

La ieşirea din centrul de vaccinare, Iohannis a declarat că se simte bine şi că vaccinarea nu este dureroasă.

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare şi vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient şi recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricţie, ne vor scoate din pandemie. Vă mulţumesc, vă doresc multă sănătate!”, a declarat şeful statului, la ieşirea din Spitalul „Dr. Carol Davila"”.

Vineri, 15 ianuarie, începe Etapa a II-a a Strategiei de vaccinare. Programările în această etapă vor fi deschise la ora 15.00.

De asemenea, programările pentru vaccinare se pot face fie individual pe platforma www.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin intermediul medicului de familie, fie de către angajator, în cazul salariaţilor care fac parte din domeniile-cheie.

Potrivit CNCAV, în etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populaţia la risc, reprezentată de:

Adulţi cu vârsta peste 65 de ani;

Persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

CNCAV mai anunţă că, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

Diabet zaharat

Obezitate

Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

Afecţiuni cardiovasculare

Afecţiuni renale

Afecţiuni oncologice

Afecţiuni pulmonare

Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

Afecţiuni hepatice moderate/severe

Afecţiuni autoimune

Imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Medic