Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, a declarat că, deşi se vorbeşte „foarte mult” despre prevenţie în domeniul sănătăţii şi există şi acte normative, „nu se face nimic”, iar consecinţele se văd „clar”. În opinia sa, în materie de prevenţie trebuie să se treacă la o atitudine „mai ofensivă”.


„La partea aceasta, de prevenţie, se pare că noi suntem în urmă cu mulţi ani faţă de alte ţări. (...) Vorbim foarte mult de prevenţie, poate avem şi acte normative, dar, în realitate, nu se face nimic şi consecinţele se văd foarte clar din estimările acestea statistice, care, în esenţă, sunt doar vârful aisbergului fenomenelor morbide din România. Cu alte cuvinte, eu cred că de la această atitudine defensivă în problema prevenţiei trebuie să trecem într-o atitudine mai ofensivă, mai implicată, mai practică şi să încercăm să facem ceva”, a explicat prof. dr. Azoicăi, la o dezbatere online organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, informează Agerpres.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie, problema vaccinării pe tot parcursul vieţii este promovată atât în ţările Uniunii Europene, cât şi în întreaga lume.

„Istoric, am moştenit calendare de vaccinare care sunt adresate vârstei copilăriei şi este foarte bine şi trebuie să le menţinem în continuare, pentru că situaţia, în continuare, ne obligă să facem lucrul acesta. Din nefericire, parcă facem abstracţie sau închidem ochii vizavi de adultul tânăr, de adolescent, de adultul cu comorbidităţi, indiferent de grupa de vârstă la care se află, şi comorbidităţile ştim că sunt multiple în România. (...) Istoric, am rămas doar pe ideea sau pe practica vaccinării doar la categoriile de vârstă mică - la copii”, a explicat prof. dr. Doina Azoicăi.