Prof. Ovidiu-Alexandru Băjenaru, prof. Bogdan Popescu și prof. Corin Badiu sunt printre medicii și cercetătorii răsplătiți în cadrul primei ediţii a premiilor „Ana Aslan”, care au fost decernate săptămâna trecută, la Muzeul Național Cotroceni.

Concursul răsplăteşte profesioniştii care au identificat noi metode de tratament, au obţinut rezultate semnificative în cercetarea medicală sau în activitatea clinică de zi cu zi.

„Primul astfel de institut din lume, Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie a organizat Ediţia I a Premiilor 'Ana Aslan', în memoria activităţii profesoarei. Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie a sărbătorit o triplă aniversare în anul 2017: 120 de ani de la naşterea Anei Aslan, 65 de ani de la înfiinţare şi, nu în ultimul rând, 60 de ani de la inventarea formulei medicamentului Gerovital H3, cel mai longeviv medicament geriatric din lume”, se arată într-un comunicatul de presă remis de institut.

Comisia de selecţie a premiilor, condusă de secretarul general al Academiei Române, Victor Voicu, a acordat nouă distincţii.

Prof. Ovidiu-Alexandru Băjenaru i-a fost acordat Premiul „Ana Aslan” pentru cercetare ştiinţifică medicală fundamentală şi aplicată, prof. Dragoş Vinereanu - Premiul pentru performanţă în medicina internă şi cardiologie, prof. Dafin Mureşan - Premiul pentru performanţă în studiul îmbătrânirii active şi neuroştiinţei, prof. Bogdan Popescu - Premiul pentru performanţă în studiul şi tratamentul bolilor cronice degenerative, directorului Antibiotice Iaşi, Ioan Nani - Premiul pentru performanţă în dezvoltarea resurselor indigene destinate terapiei medicamentoase româneşti.

Colectivul condus de prof. Corin Badiu şi cercetătorul ştiinţific Dana Manda de la Laboratorul de cercetări de endocrinologie moleculară, celulară şi structural al Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” a fost recompensat cu Premiul „Ana Aslan” pentru performanţă în utilizarea tehnologiei moderne în cercetarea şi activitatea medicală, iar conf. Andrei Nanu cu Premiul pentru performanţă în studiul şi promovarea dreptului la sănătate şi a drepturilor pacientului.

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, condus de Roxana Elena Almăşan, a primit Premiul „Ana Aslan” pentru performanţă în recuperarea medicală şi balneologie.

Premiul „Ana Aslan” pentru genetică şi biologie celulară i-a revenit prof. Maria Puiu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.

Ceremonia de acordare a premiilor a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni, în Sala „Cerchez”.

 

Sursa: Agerpres