Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, şi secretarul de stat, dr. Alexandru Rogobete, au descris obiectivele generale şi cele specifice pentru elaborarea primei strategii naţionale de digitalizare în Sănătate, aliniată cu liniile de finanţare europeană disponibile până în 2030.


Prin PNRR, în colaborare cu Biroul OMS în România, a avut loc prima întâlnire a grupului tehnic de lucru pentru elaborarea strategiei naţionale de digitalizare în Sănătate şi a planului de acţiune, reunind instituţiile relevante din domeniul medical şi cel al digitalizării, se arată într-un comunicat

Participanţii au dezbătut problemele-cheie din ţară, precum şi activităţile care trebuie întreprinse pentru elaborarea acestei strategii.

„Digitalizarea sistemului medical reprezintă o tranziţie importantă către utilizarea celor mai moderne tehnologii. Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina şi alte soluţii digitale de management clinic vor duce la creşterea accesului oamenilor la servicii de sănătate, la îmbunătăţirea serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului şi a planificării resurselor în sănătate. Mulţumim tuturor experţilor şi instituţiilor partenere pentru implicare în elaboararea primei strategii naţionale pentru digitalizarea sistemului medical din România”, a declarat Alexandru Rafila.

Pentru digitalizare, există o finanţare de 400 de milioane de euro prin PNRR, a spus dr. Alexandru Rogobete.

„Au fost deschise apelurile de proiecte pentru dezvoltarea sistemului digital al CNAS şi cel pentru digitalizarea a minimum 200 de spitale. Termenul de depunere al proiectului este 28 august. La mijlocul lunii august se vor lansa alte două apeluri de proiecte pentru dezvoltarea sistemului de telemedicină la nivel naţional şi digitalizarea MS şi a subordonatelor. Un alt pas important este alinierea sistemului medical digital din România la standardele Comisiei Europene pentru conectarea la Spaţiul European Digital”, a declarat secretarul de stat.
 





Ginecologia (1)