În prima lună de la demarare, 555 de persoane trecute de vârsta de 55 de ani s-au înscris în programul de screening „Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă!”. Acestea au beneficiat gratuit teste imunochimice medicale specifice FIT.

Medicii au primit şi au prelucrat, până în prezent, 324 de probe şi au stabilit că 298 de pacienţi nu prezintă risc, la opt există suspiciuni, în timp ce alţi 18 suferă de cancer colorectal.

„După efectuarea testelor şi primirea rezultatelor, cei care prezintă suspiciuni, vor merge la medicul de familie pentru trimitere şi vor continua investigaţiile necesare. Vor face colonoscopie şi orice va considera medicul că este necesar, pentru a se ajunge la un diagnostic final. În cazul în care se va dovedi că au cancer colorectal, aceştia vor beneficia de un plan de tratament, dar şi de consiliere psihologică”, a declarat Alexandra Dobre, directorul general al Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, instituţia care derulează programul de screening.

Înscrierile continuă, cerinţa obligatorie pentru ca persoana interesată să fie inclusă în program fiind să aibă domiciliul în Bucureşti şi 55 de ani împliniţi.

Acte necesare pentru includerea în program:

- copie după actul de identitate;

- cerere tip completată (se găseşte la punctul de înscriere).

 

•        Cancerul de colon se află pe locul 3 în topul patologiilor maligne;

•        În fiecare an, în Europa, peste 435.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal, dintre care, aproximativ jumătate mor;

•        În 2018, au fost înregistrate 80.000 de cazuri de cancer de colon în România, conform datelor Global Cancer Observatory, şi peste 50.000 de decese;

•        Dacă este descoperit în primă fază, 90 % dintre pacienţi pot fi trataţi, însă, descoperit într-un stagiu avansat, rata de supravieţuire scade la 20%.