Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), declară că „Nu există practic în acest moment un medicament generic, indiferent de forma de administrare, pe care să nu-l putem fabrica în Romania, în aşa fel încât pacienţii să nu mai reclame dispariţia medicamentelor ieftine din farmacii.”

Reprezentanţii PRIMER îl invită pe primul-ministrul Mihai Tudose să viziteze oricare dintre unităţile de manufacturiere din România. „Salutăm susţinerea pe care Guvernul o dă fabricilor de autovehicule şi asteptăm aceeaşi susţinere şi pentru industria de medicamente. Îl invităm pe domnul Tudose să viziteze secţiile de fabricaţie, laboratoarele de calitate şi centrele de cercetare-dezvoltare şi studii clinice şi de bioechivalenţa pentru a se convinge de investiţiile şi progresul făcut de industria farmaceutică din România ultimilor ani.”

De asemenea, producătorii români de medicamente susţin că doar un dialog deschis cu fabricile din ţară ar putea rezolva pe termen lung problema aprovizionării cu medicamente a pacienţilor români, site-urile de manufacturiere din România fiind capabile să introducă rapid în fabricaţie multe medicamente deficitare.

„România are o tradiţie îndelungată în industria farmaceutică, iar contribuţia pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la dezvoltarea economică este esenţială pentru evoluţia noastră ca stat european modern”, adaugă directorul executiv al PRIMER, Dragoş Damian.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) numără 16 site-uri de manufacturiere din ţară care fabrică o gamă de peste 1500 de medicamente la standarde internaţionale de calitate, fapt dovedit şi de certificatele GMP obţinute de la autorităţile competente din zeci de ţări.

Unităţile de fabricaţie de medicamente din România, aflate în Bucureşti, Târgu-Mureş, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Sibiu, Braşov şi Baia-Mare au adus în ultimii 10 ani investiţii de peste 500 de milioane Euro.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din ţara: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bioeel Srl, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia Sun Pharma şi Vim Spectrum.