Un centru de referință pentru tratamentul diabetului va fi construit în București, a declarat, marți, directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), dr. Turkes Ablachim, în cadrul conferinței „Femeia, în contextul diabetului zaharat... Povești de viață”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, 14 noiembrie.

„Pentru că serviciile de ambulatoriu din România și din București sunt insuficiente în raport cu cerințele populației, ne-am gândit să creăm un centru de excelență pentru tratamentul diabetului.”, declară dr. Turkes Ablachim, directorul ASSMB. „Acesta va fi un centru ambulatoriu, în care se vor găsi toate specialitățile conexe care se referă la tratamentul complicațiilor diabetului. Astfel, pe lângă cabinete de diabet vom avea cabinete de cardiologie, nefrologie, neurologie, cabinete de nutriție, cabinete de psihologie. Aici va funcționa primul cabinet de podiatrie și primul cabinet dedicat diabetului gestațional. Desigur că acest centru nu va fi complet fără un laborator de explorări funcționale complex. Ne dorim ca pacientul diabetic să se prezinte în acest centru și absolut toate investigațiile, toate consultațiile care îi vor fi necesare să le poată realiza în ambulatoriu fără să îi afecteze viața activă profesională.”

Realizarea centrului și dotarea cabinetelor vor fi finanțate de Primăria Municipiului București, iar serviciile medicale vor fi decontate de CNAS și vor fi gratuite.

Dr. Ablachim a subliniat cât de important este ca educația pentru sănătate să înceapă încă din școală.

„Anul acesta, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, am obținut patru ore de educație pentru sănătate în toate școlile și grădinițele din București. Începând cu acest an școlar, cu sprijinul echipe de specialiști de la Spitalul Malaxa, vom organiza cursuri de instruire a medicilor școlari pentru ca aceștia să poată oferi informații utile copiilor despre o alimentație sănătoasă, despre importanța activității fizice și despre menținerea greutății normale. (...) În ceea ce privește viitoarele mămici, am preluat și am dezvoltat în maternitățile primăriei conceptul de școală a părinților, în care viitoarele mămici învață, pe lângă cum să își alimenteze copiii, cum să își vaccineze copii, cum să evite să facă diabet prin menținerea unor reguli de alimentație și a greutății”, a adăugat dr. Turkes Ablachim.

CNAS propune creșterea cu 20% a bugetului alocat Programului Național de Diabet

Prezent la conferință, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, a declarat că CNAS are în vedere o restructurare a bugetului pentru anul 2018. O creștere de 20% a bugetului pentru Programul Național de Diabet a fost deja propusă Ministerului de Finanțe, declară acesta.

„În ultimii zece ani s-a dublat numărul de pacienți diabetici, dar, pe de altă parte, și finanțarea este una semnificativ mai mare decât cea de acum zece ani, ajungându-se la un miliard de lei în 2017”, explică Răzvan Vulcănescu, președintele interimar al CNAS. Potrivit acestuia, în România sunt circa un milion și jumătate de pacienți care suferă de diabet, iar peste 800.000 dintre aceștia sunt tratați prin programul național.

Copiii cu diabet zaharat de tip 1, în așteptarea finanțării

Aproximativ 3.500 de copii diagnosticaţi cu diabet de tip 1 trăiesc în România și sunt insulino-dependenți. Un dispozitiv de ultimă oră le-ar putea ușura viața și scuti de câteva înțepături pe zi pentru a-și verifica glicemia. Însă, statul nu finanțează achiziționarea acestui aparat.

Dispozitivul costă 3500 de euro pe an și poate măsura glicemia la fiecare 5 minute, într-un mod non-invaziv prin senzorul aplicat pe piele și trimite datele unei aplicații de pe telefonul mobil. În România, copiii cu diabet nu beneficiază în mod gratuit de un astfel de dispozitiv de monitorizare continuă a glicemiei prin senzori. Din acest motiv, copiii ale căror familii nu-și permit să achiziționeze acest sistem sunt nevoiți să se înțepe de mai multe ori pe zi pentru a-și măsura nivelul glicemiei din sânge.


Sursa: Agerpres