Din aceeași categorie
Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a anunțat că a avut o premieră județeană în chirurgia oncologică.
Recent, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a avut loc o procedură de chimioterapie hipertermică peritoneală în cazul unei paciente diagnosticate cu cancer ovarian. La finalul lunii februarie 2025, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUBH) a avut loc, în premieră județeană, o procedură chirurgicală deosebit de complexă, numită HIPEC (procedura de chimioterapie hipertermică intraperitoneală).
Pacienta, în vârstă de 54 de ani, din Oradea, s-a prezentat în cadrul Clinicii de Chirurgie Oncologică cu diagnosticul de cancer ovarian recidivat. Aceasta fusese operată deja în afara țării, dar cancerul a recidivat, iar femeia prezenta leziuni tumorale intraabdominale (leziuni de carcinomatoză).
Echipa medicală pluridisciplinară, care a avut în componență atât un medic oncolog, cât și un medic chirurg, a decis reintervenția chirurgicală cu scopul exciziei tuturor tumorilor, intervenția finalizându-se cu HIPEC, se arată pe pagina de Facebook a SCJUBH.
Tratamentul metastazelor peritoneale
Chirurgia HIPEC este considerată o inovație majoră în tratamentul metastazelor peritoneale, oferind beneficii semnificative în comparație cu metodele tradiționale. Această tehnică permite ca imediat după îndepărtarea chirurgicală a tumorilor vizibile, să se administreze direct în cavitatea abdominală tratamentul de chimioterapie, încălzit la 42-43 de grade Celsius.
Procedura presupune administrarea chimioterapiei prin catetere speciale, direct în cavitatea abdominală, printr-un circuit închis. Lichidul administrat circulă între 60 și 90 de minute, iar procedura completă poate să dureze de la 5 și până la 10 ore, în funcție de cât este de extinsă boala. Această tehnică are ca avantaje posibilitatea de a administra o concentrație mai mare a tratamentului de chimioterapie și reducerea semnificativă a efectelor secundare generale.
Pacienta a fost operată cu succes. În primă fază, echipa medicală a practicat excizia tuturor leziunilor vizibile de cancer din cavitatea abdominală, după care s-a practicat HIPEC. Chimioterapia încălzită la 43 de grade Celsius a circulat prin abdomen timp de 60 de minute, iar intervenția a durat 5 ore.
Echipa medicală multidsiciplinară a fost formată din: dr. Dănuț Dejeu, medic primar chirurgie generală și Șef de secție al Secției Clinice Chirurgie Generală și Oncologică, dr. Mureșan Anita, medic specialist chirurgie generală, dr. Dobrescu Adriana, medic primar ATI, și dr. Hora Amalia, medic primar oncologie medicală. Intervenția a fost posibilă datorită unei bune și fructuoase colaborări dintre Secția Clinică Chirurgie Generală și Oncologică condusă de dr. Dănuț Dejeu, Secția Clinică ATI II, condusă de către dr. Mihai Florea și Secția Clinică Oncologie Medicală, condusă de dr. Aniela Platona.
Sursa foto: https://www.facebook.com/SCJUBH
chimioterapiechimioterapie hipertermică intraperitonealăoncologieoradeabihorpremiera judeteanacancer ovarian