Într-un context pandemic dramatic, prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), anunţă că va susţine „cu toată tăria” sancţionarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul respectiv prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, care pot induce în eroare populaţia şi periclita sănătatea publică.


Prof. dr. Daniel Coriu afirmă că a luat această hotărâre şi în calitate de medic, şi ca preşedinte al CMR, analizând situaţia dramatică a pandemiei din ţară, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România.

„Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră, atât colegi medici cât şi cetăţeni, aţi considerat că astfel de decizii trebuiau luate pana acum şi cu siguranţă aveţi dreptate. Din păcate, prerogativele mele şi ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situaţii se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în legea 95/2006”, arată medicul.

„Apreciez că, în contextul pandemiei cu SAR-CoV-2, situaţie exceptională în care se află întregul sistem medical, se impune existenţa unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spaţiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate ştiinţific, false şi care periclitează sănătatea publică”, subliniază preşedintele CMR.

Prof. dr. Daniel Coriu a ţinut să reafirme faptul că apreciază şi susţine dreptul la liberă exprimare şi la liberă informare, dar că aceasta nu exclude dreptul de a acces la o informaţie corectă. Sănătatea şi medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe ştiinţă, pe dovezi, pe studii clinice.

„Am citit şi am auzit în spaţiul public teorii de genul «Pandemia nu există», «Este o banală răceală», «Prin vaccin ne cipează», «Vaccinul ne omoară». Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori, provocate de virusul SARS-CoV-2”, mai arată Daniel Coriu.

„Mor şi se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienţi şi avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populaţiei, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulţi îşi fundamentează decizia în privinţa sănătăţii lor pe informaţii care nu au bază ştiinţifică”, spune preşedintele CMR, care subliniază că reprezentanţii corpului medical trebuie să fie un exemplu în privinţa conduitei legată de sănătatea publică.

 

Medic