Prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog şi preşedintele Societătii Române de Epidemiologie, a vorbit într-un interviu pentru MedicHub despre situaţia epidemiologică în care se află România în prezent. Medicul spune că virusul SARS-Cov-2 nu şi-a schimbat patologia şi circulă şi în perioada cu temperaturi ridicate.


Doamnă profesor, cum aţi trăit această perioadă?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Foarte intens. În primul rând, am trăit mai particular, pentru că fiind epidemiolog, toată lumea a dorit să răspund la unele întrebări la care doar Dumnezeu poate să răspundă. Pe de o parte, fac parte dintr-o categorie profesională care a fost mai solicitată pentru a-şi spune punctul de vedere, dar sunt colegii mei care lucrează în spital, care sunt cei care a trebuit să facă faţă la presiunea care există şi care va exista vis-a vis de îngrijirea acestor pacienţi. În afară de faptul că îmi desfăşor activitatea într-un spital unde sunt epidemilog, sunt şi cadru didactic la facultate, unde am foarte multe activităţi.


Se tot vorbeşte de valul doi al pandemiei de coronavirus. Cum îl vedeţi?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Este posbil să avem şi valul doi al pandemiei, dar nu acum, pentru că noi nu am coborât complet episodul de val unu. Imediat, când a fost o uşoară descreştere, am intrat în relaxare si imediat am revenit cu fenomenele la nivelul acesta înalt. Se poate vorbi de un val doi, dacă considerăm că acesta este valul 1,  în perioada rece a anului, când o să înregistrăm din nou creşteri ale infectărilor.


Cum vă explicaţi situaţia de acum?

Prtof. dr. Doina Azoicăi: Situaţia de acum poate fi corelată cu mai multe cauze, care ţin de virus, de modalitatea noastră de abordare a fenomenului şi care ţin de comportamentul populaţiei. Dacă considerăm că de vină este numai comportamentul populaţiei, lucrul acesta este fals. Ne aşteptam ca, în această perioadă, virusul să fie mai puţin patogen, dar nu şi-a schimbat caracteristicile în funcţie de condiţiile de mediu. Ceea ce este o schimbare de paradigmă. Această pandemie are multe lucruri pe care noi nu le putem explica într-un mod logic sau după modele ale altor evenimente similare. Virusul are aceeaşi patogenitate, continuă să circule, iar în toate ţările europene s-a constat o revenire.


Asta şi pentru că populaţia nu mai crede în virus şi nu mai respectă regulile?  

Prof. dr. Doina Azoicăi: Populaţia care nu respectă regulile şi are un potenţial mai crescut de a se reinfecta este cea care favorizează transmiterea virusului. Nu trăim într-un clopot de sticlă.


La ce procent de infectare a populaţiei putem vorbi de o imunizare în masă?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Procentul este de 70% - 80%. Lucrul acesta s-a spus încă de la început. Mergând pe modelele cunoscute. Dacă de păstrează acest model folosit în alte boli infecţioase, cum ar fi gripa, rata de imunizare ar trebui să fie 70-80% în populaţie ca să considerăm că fenomenul este sub control. Vom aştepta cu interes, în toamnă, rezultatele studiului de seroprevalenţă iniţiat de minister împreună cu Institutul de Sănătate Publică şi vom şti care este ponderea persoanelor care s-au imunizat.


Cum s-a descurcat România până acum?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Atât timp cât a existat un parteneriat între cei care au manageriat situaţia şi populaţie şi atât timp cât va exista acest parteneriat, lucrurile vor merge foarte bine. Dar, în principiu, toate măsurile care trebuiau luate au fost luate.


Există o explicaţie din punct de vedere epidemiologic pentru faptul că tot mai mulţi tineri se infectează?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Pentru că este populaţia cea mai mobilă şi cea mai expusă. În general, vârstnicii care au fost protejaţi s-au conformat, au alt comportament. Însă, faţă de alte ţări, mortalitatea la noi în ţară a fost mai redusă la categoriile acestea.


Credeţi să revenirea la starea de urgenţă ar mai opri din răspândirea virusului?

Prof. dr. Doina Azoicăi:  Starea de urgenţă nu cred că va mai fi decretată decât dacă numărul cazurilor ar escalada foarte mult. Atunci când se va trece peste un anumit prag, este posibil. Dar politica nu este aceasta, peste tot în lume politica este ca situaţiile să se rezolve punctual. De exemplu, nu toată România are aceaşi creştere a numărului de cazuri. Măsurile trebuie luate cu inteligenţă, trebuie identificate cazurile acolo unde sunt, trebuie limitată extinderea focarelor, pentru că asta este important în prezent.


Care este mesajul pentru colegii medici şi pentru epidemiologi, în special?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Să fie puternici, să reziste, întrucât presiunea este foarte mare. Să facă faţă, pentru că volumul de muncă este enorm, dacă ne gândim la organizarea unor unităţi medicale, la efectuarea anchetelor epidemiologice, la rezolvarea unor probeleme epidemiologice. Nu sunt uşor de făcut.


Cu ce rămâneţi după această perioadă?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Este o explozie informaţioală şi nu am voie să nu fiu deschisă la toate informaţiile ştiinţifice. Încerc să fac faţă. Este un consum intelectual important să facem faţă la toate aceste informaţii de care avem nevoie. Şi încerc să mă adaptez atât în plan personal, cât şi profesional la ceea ce se întâmplă. Trebuie să ne adaptăm. Aşa cum acest virus s-a adaptat de la o specie non-umană la specia umană, aşa trebuie să ne adaptăm şi noi.