Pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să îşi ţină valorile glicemice sub control şi să nu-şi neglijeze tratamentul în această perioasă, spune prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii Române de Neuropatie Diabetică, într-un interviu acordat MedicHub. Complicaţiile date de infecţia cu SARS-CoV-2 sunt uneori grave, însă, pacienţii cu diabet zaharat nu trebuie să respecte reguli speciale pentru a se proteja. „Se impun aceleaşi măsuri de distanţare socială şi de purtare a măştii şi un control mult mai strict al valorii glicemiei”, explică prof. dr. Gabriela Radulian.


De ce diabeticii sunt predispuşi la a face forme mai grave de COVID-19?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Diabetul zaharat este o boală cronică cu evoluţie progresivă. În condiţiile în care există un dezechilibru metabolic, respective dacă există nişte glicemii mari, necontrolate, acest lucru creează premisele unei evoluţii mai severe în cadrul evoluţiei infecţiei cu SARS-CoV-2. Totodată, este vorba şi de complicaţiile diabertului. Persoana cu diabet zaharat şi afectare cardiovasculară, pulmonară sau renală asociază forme mult mai severe ale infecţiei Covid-19.


Care au fost complicaţiile date de COVID, pe care le-aţi întâlnit în ultimele luni la pacienţii dumneavoastră?

Prof. dr. Gabriela Radulian: De cele mai multe ori, persoanele cu diabet zaharat asociază şi un risc cardiovascular important. De aceea, în condiţiile în care sunt forme severe care necesită internare la ATI, survin şi decompensări cardiace, ceea ce creează un risc mai mare de mortalitate. Totodată, cei cu afectare renală, pe fondul stării febrile, pe fondul infecţiei, pot avea injurie renală acută, lucru care apare în contextul bolii cronice renale, o complicaţie pe parcursul evoluţiei diabetului zaharat.


Care sunt şansele ca un diabetic să ajungă la ATI în urma contactării SARS-CoV-2?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Atunci când vorbim de şansele de infectare, persoana cu diabet nu are un risc mai crescut decât persoana fără diabet. Se impun aceleaşi măsuri de siatanţare socială şi de purtarea măştii şi un control mult mai strict al valorii glicemiei. Este extrem de important ca diabeticii să-şi continue tratamentul indicat. În aceste condiţii, riscul de contaminare nu este mai mare. Însă, riscul de evoluţie mult mai severă, în contextul existenţei bolii, dar şi pe fondul furtunii citochinelor pe care o ştim în cadrul infecţiei SARS-CoV-2, generează evoluţii mult mai severe care necesită chiar internare la ATI.

Cum influenţează COVID-19 evoluţia diabetului zaharat?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Persoanele cu diabet zaharat şi cu infecţie SARS-CoV-2, de cele mai multe ori, au valori glicemice mari. Pe de o parte, în contextul infecţios, pe de altă parte, din cauza tratamentului cu dexametazonă, care la rândul ei induce valori glicemice mari. De aceea, recomandarea este pentru un consult de specialitate cu medicul terapeut care poate modifica schema terapeutică. Chiar putem afirma că anumite clase indicate în diabetul zaharat de tip 2, cum ar fi SGLT 2 inhibitori, pe fondul febrei, impune oprirea administrării acestui tip de medicaţie. Sau, în condiţiile în care medicamentele orale nu mai pot realiza controlul glicemiilor, se impune insulin-terapia.


Ce le recomandaţi pacienţilor diabetici să facă în momentul în care suspicionează că s-au infectat cu SARS-CoV-2?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Aici nu există recomandări specifice pentru persoana cu diabet zaharat. Trebuie respectată procedura prin care avem definiţie de caz pentru SARS-CoV-2 şi urmăm procedura aflată în vigoare, dată de Ministerul Sănătăţii.


Au existat probleme, de la debutul pandemiei, legate de accesul la medicamente pentru pacienţii cu diabet?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Din momentul în care a debutat pandemia, am realizat consultaţii prin telemedicină cu emiterea de reţetă, fapt care a redus foarte mult numărul de pacienţi care erau prezenţi fizic la cabinetele din ambulator. E important de spus că persoana cu diabet a fost mult mai responsabilă în ceea ce priveşte managementul diabetului zaharat, a fost mult mai receptivă la sfaturile noastre.


Cât de important este ca diabeticii să fie vaccinaţi împotriva COVID?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Conform reglementărilor în vigoare, diabetul zaharat face parte din categoria bolilor cronice şi pot fi vaccinaţi în cea de-a doua etapă de vaccinare. Cu alte cuvinte, toţi cei cu diabet zaharat pot beneficia de vaccinarea gratuită şi aceasta este indicate, întrucât riscul de evoluţie a unei forme severe de boală este semnificativ. Bineînţeles, respectând regulile legate de vaccinare, respectiv dacă asociază fenomene de tip febră sau dacă a avut infecţie, atunci trebuie respectat un interval de timp post-infecţie COVID, lucruri pe care le discutăm de la caz la caz.


Ce le recomandaţi colegilor dumneavoastră medici, bolnavi de diabet şi care îşi desfăşoara activitatea în linia întâi?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Sunt foarte mulţi colegi, medici sau asistenţi medicali, care suferă de diabet. Este foarte important, mai ales în condiţiile de risc epidemiologic, dar şi de stres, şi implicarea lor este atât de mare, să ne implicăm şi mai mult în ceea ce priveşte controlul lor metabolic. Sunt persoane responsabile, care ştiu ce au de făcut. Dar, totodată, atunci când intervine stresul şi epuizarea fizică, este nevoie şi de o susţinere terapeutică suplimentară, iar noi suntem deschişi tuturor colegilor noştri, dar şi tuturor pacienţilor noştri.

 

Medic