În condiţiile în care România înregistrează cea mai ridicată rata de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană, Oltenia nu are nici un spital dedicat pediatriei. Prin urmare, cele mai grave cazuri din regiune sunt direcţionate către cele două secţii de pediatrie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova.

Avem nevoie de un ecograf nou şi ne-ar mai trebui un aparat cu care se poate face testul sudorii pentru bolnavii cu mucoviscidoză”, explică prof. dr. Ileana Petrescu, şeful Secţiei de Pediatrie II din cadrul SJU Craiova, pe unde trec, anual, în jur de 2.500 de copii.

De 7 ani în fruntea acestei secţii, prof. dr. Ileana Petrescu vorbeşte despre principalale probleme ale sistemului într-un intreviu acordat ziarului Gazeta de Sud.

Epidemia de rujeolă

Prof. dr. Petrescu mărturiseşte că epidemia de rujeolă a pierdut din amploare în sudul ţării, înregistrându-se mai puţine cazuri în 2017. Totuşi, în mod surprinzător, medicii pediatri au întâlnit cazuri de rujeolă chiar şi la copii foarte mici, de două luni.

„Din fericire, sunt din ce în ce mai puţine cazuri, dar nu înseamnă că în sezonul următor nu vor apărea din nou dacă părinţii refuză vaccinarea copiilor. Programul de imunizare de la Ministerul Sănătăţii trebuie respectat cu stricteţe, asta trebuie să ştie părinţii”, explică prof. dr. Petrescu.

Tot mai multe cazuri de bronşiolită

Pe lângă afecţiunile cele mai des întâlnite la copii (boli digestive, infecţii de tract urinar, afecţiuni renale etc.), sudul ţării întregistrează tot mai multe cazuri de bronşiolită, explică prof. dr. Petrescu.

„Întâlnim tot mai multe cazuri de bronşiolite. Acestea sunt afecţiuni respiratorii mai frecvente decât în anii anteriori, probabil şi din cauza poluării. Din păcate, întâlnim mai frecvent şi afecţiunile oncologice la copii, la toate grupele de vârstă.”

Nevoia de noi echipamente

Deşi clădirea SJU Craiova a trecut prin renovări majore, secţia de pediatie încă are nevoie de un ecograf nou şi de un aparat pentru testul sudorii la bolnavii cu mucoviscidoză.

„Aici este centrul regional de diagnostic şi tratament pentru pacienţii cu fibroză chistică, aşa cum i se mai spune mucoviscidozei. Aparatul pe care îl avem încă funcţionează, dar este vechi. Cu acest aparat putem să stabilim diagnosticul de certitudine pentru pacienţii cu fibroză chistică. Acum avem în evidenţă 10-12 cazuri. Ni se adresează colegi din toată zona de sud pentru testul sudorii”, povesteşte prof. dr. Petrescu despre situaţia din teren.

În Craiova, părinţii din cadrul Asociaţiei Parent Project pentru Distrofie Musculară au investit în pregătirea şi specializarea medicilor în centre din străinătate. Prof. dr. Ileana Petrescu povesteşte despre experienţa de la Institutul Karolinska, din Suedia, unde accentul se pune pe echipa medicală multidisciplinară.

„Pacientul vine cu părinţii şi cu kinetoterapeutul din oraşul în care locuieşte. Se discută foarte mult cu familia. Din echipă face parte un medic neurolog pediatru, un genetician, cardiolog, pneumolog, ortoped de copii. Medicii se retrag, discută între ei, apoi comunică familiei şi stabilesc planul terapeutic pentru perioada următoare. Copiii şi familia se simt încurajaţi, sprijiniţi. Interesul pacientului este pus absolut pe primul loc. Ei de dimineaţă până la ora 15.00 -16.00 se ocupă de un singur pacient. La sfârşitul zilei discută despre fiecare caz care urmează să ajungă la ei, conform programărilor.”

Prof. dr. Petrescu subliniază, de asemenea, nevoia de a educa părinţii din punct de vedere sanitar, întrucât uneori micile îmbolnăviri apar din cauza lipsei de informaţii a acestora. Părinţii trebuie să meargă în primul rând la medicul de familie şi să aibă o relaţie apropiată cu acesta şi, doar dacă medicul de familie este depăşit de situaţie, să trimită copilul la pediatru.

 

Sursa: Gazeta de Sud