Prof. dr. Monica Pop vorbeşte, într-un interviu pentru MedicHub, despre cum a trăit perioada de pandemie şi cum a ţinut legătura cu pacienţii. În ultima vreme, a comunicat cu pacienţii pe blogul său şi pe Facebook. Prof. dr. Monica Pop consideră că telemedicina se poate aplica exclusiv în cazul afecţiunilor uşoare, dar doar de către medicii cu experienţă pentru un diagnostic diferenţial corect.


MedicHub: Cum aţi trăit dumneavoastră, ca medic, această perioadă a pandemiei, în care am avut şi stare de urgenţă, şi stare de alertă?

Prof. dr. Monica Pop: Nu ar fi crezut nimeni că vom trăi aşa ceva. Părerea mea este că virusul există, dar şi alte virusuri există. Şi pentru niciunul nu s-a exagerat aşa. Consider, însă, că măsurile au fost exagerate, discriminatorii, nedrepte şi care au încălcat drepturile elementare ale românilor. Că se impun mijloace de protecţie, e sigur şi corect. Dar, în nişte limite. Şi, în niciun caz în detrimentul celorlalţi pacienţi, aşa cum s-a întâmplat, de fapt. Autorităţile vorbesc acum despre „redeschiderea spitalelor", deci arată clar că au fost închise. Şi spitalele, şi policlinicile. E o măsură restrictivă cu urmări grave pentru pacienţii non-COVID, măsură pe care eu nu aş fi luat-o niciodată. Dreptul la sănătate e prevăzut în Constituţie şi să nu uităm că românii au plătit asigurări de sănătate şi în această perioadă. Şi cei COVID, şi cei non-COVID. Dar, din păcate, de acte medicale nu au putut beneficia decât cei cu afecţiuni acute. Prin interzicerea consultaţiilor la cronici, cum se putea şti dacă afecţiunea lor nu s-a transformat într-o urgenţă?! Din păcate, urmările au fost şi sunt foarte grave, cu pierderi de vieţi în multe cazuri şi cu progresia bolilor, la unii până la stadii grave şi chiar ireversibile!


MedicHub: Cum aţi ţinut legătura cu pacienţii?

Prof. dr. Monica Pop: Am ţinut mereu legătura cu pacienţii prin blogul meu monicapop.ro ( 4-5000 vizitări pe lună) şi prin Facebook. Am răspuns mereu solicitărilor şi pe Facebook ( messenger). Am scris chiar o schemă pentru creşterea imunităţii.


MedicHub: Ce s-a întâmplat cu pacienţii care trebuiau operaţi în perioada stării de urgenţă? Cum au reuşit medicii să ţină legătura cu ei?

Prof. dr. Monica Pop: Pacienţii programaţi la operaţii au trebuit amânaţi, cei care nu erau urgenţe, fapt total în defavoarea lor. Bolile evoluează, cu cât tratamentul şi intervenţia se fac la timp, cu atât şansa de supravieţuire sau de ameliorare sau de vindecare creşte.


MedicHub: Cam câte operaţii aţi amânat?

Prof. dr. Monica Pop: E simplu de constatat: numărul de operaţii pe zi, la noi, în perioada normală, e de circa 100. În perioada respectivă, s-au operat exclusiv urgenţe. Acum, cam jumătate din numărul obişnuit. Deci, au fost amânaţi cam 2500 - 3000 de pacienţi! Copii, tineri, adulţi, vârstnici. După cum se ştie bine, boala nu alege!


MedicHub: Este posibilă telemedicina în cazul oftalmologiei?

Prof. dr. Monica Pop: Cu telemedicina sunt de acord numai cu DOUĂ CONDIŢII importante şi obligatorii: afecţiuni uşoare, exclusiv şi, tot exclusiv, medici cu experienţă, pentru că e o mare problemă cu diagnosticul diferenţial, în toate specialităţile, iar un medic fără experienţă poate confunda boala, cu consecinţe grave sau foarte grave pentru pacient.


MedicHub: Au fost studii care arătau că acest virus poate fi transmis şi prin ochi. Cum comentaţi acest lucru?

Prof. dr. Monica Pop: Categoric, se ştie, pentru că virusul existent în nas sau faringe, poate migra spre ochi prin canalul nazo-lacrimal. Se ştie că aceşti viruşi se găsesc şi în secreţia lacrimală şi că se poate transmite. Studiile arată că 4% din pacienţii COVID-19 au ca simptom iniţial o conjunctivită uşoară. Pledez pentru purtarea ochelarilor peste mască şi spălarea ochilor şi a ochelarilor cu apă rece şi săpun. Zilnic.


MedicHub: Cât de important este ca medicii să se protejeze în această perioadă?

Prof. dr. Monica Pop: E foarte important ca medicii să fie protejaţi. Grija trebuie să fie şi a lor, personal, dar şi a conducătorilor din sănătate, care trebuie să controleze felul în care se respectă recomandările, dar şi să le asigure mijloacele de prevenţie necesare.


MedicHub: Dumneavoastră sunteţi profesor la UMF „Carol Davila”. Cum aţi comunicat cu studenţii în această perioadă? Cum aţi ţinut cursurile on-line?

Prof. dr. Monica Pop: Cursurile on-line, la Medicină, au o mare particularitate. Negativă, din păcate. Se poate discuta, în teorie, şi se pot proiecta imagini fotografice sau video. Dar, nimic, niciodată, nu va putea înlocui examinarea directă a pacientului, proba cea mai importantă în cunoştintele şi evoluţia unui student spre cariera grea de medic. Cum poate examina studentul un pacient on-line? La majoritatea specialităţilor! Este anormal, la Medicină, şi nu ar trebui să fie niciodată aşa. Sunt probleme de comunicare cu pacienţii, manevre de examinare, de investigaţii, probe practice, etc. Nu e normal şi nici eficient aşa ceva! Pregătim medici, nu? Nu se poate recupera niciun stagiu clinic pierdut. Atunci, cum vor recunoaşte o boală dacă nu au văzut-o niciodată? Cum îi vor putea trata pe pacienţi în această situaţie?