Președintele Asociației Române de Reproducere Umană Asistată, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, a evidențiat, vineri, că infertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România, iar consilierul de stat Diana Loreta Păun a atras atenția asupra faptului că rata natalității în România este una dintre cele mai scăzute în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

”Infertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România. Nu există un interes major, stimulat de nimeni, pentru a susține diagnosticul rapid și rezolvarea rapidă. În plus, din păcate, percepția multor colegi, pe care am încercat să o schimbăm în acești ultimi doi ani, este că 'nu întotdeauna avem nevoie de ART (tehnică de reproducere asistată) și că femeia mai poate aștepta, mai poate să ia câte o bulinuță, o vitamină, o brânca ursului sau altceva'. Deci, sunt percepții pe care trebuie să le schimbăm și trebuie să înțelegem cu toții că fiecare an care trece în infertilitatea femeii este dramatic și că lucrurile nu se rezolvă. Dimpotrivă, se agravează, pe măsură ce trece vârsta. Practic, știm cu toții că noi suferim o iarnă demografică puternică, cu nașteri puține, cu o populație care îmbătrânește rapid”, a declarat Radu Vlădăreanu, în cadrul conferinței. ”Politici publice privind infertilitatea: răspunsul României”, găzduită, vineri, de Senatul României. El a menționat că la nivel național există 20 de clinici specializate (opt în București), în majoritate private, dar că nu există date exacte despre numărul real de cicluri de fertilizare in vitro care se realizează în țara noastră.

Consilierul de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, Diana Loreta Păun, a declarat că începând cu anul 1990 populația României a înregistrat o rată de creștere negativă, estimându-se că se va ajunge la 18,2 milioane de locuitori în 2025. Ea a adăugat că motivele vizează atât emigrarea masivă, cât și scăderea natalității, cumulate cu o menținere a mortalității generale la un nivel ridicat. Totodată, rata fertilității a înregistrat în România o scădere: de la 2,2 nașteri la o femeie, în 1989, la 1,2 în 2015, în contextul în care media la nivelul UE este de 1,6.

”Populația tânără, din păcate, a înregistrat o scădere semnificativă în toată această perioadă, iar populația vârstnică, de peste 65 de ani, o creștere a ponderii, până în anul 2060 estimându-se că procentul acestei categorii de vârstă se va dubla de la 15% la 30%. Rata natalității este una dintre cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE, în România înregistrându-se 8,8 nașteri la mia de locuitori, comparativ cu o medie a UE în jur de 10. Scăderea acestei rate are la bază schimbarea stilului de viață și a comportamentului tinerilor în ceea ce privește întemeierea unei familii, pentru că aceștia prioritizează consolidarea carierei, cumpărarea unei locuințe, călătoriile, vârsta la care își întemeiază o familie înregistrând o creștere în România, asociată apriori și cu o creștere a diverselor afecțiuni privind infertilitatea”, a menționat Diana Loreta Păun.