Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, solicită Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită şi HIV/SIDA să fie obligatorie şi să se facă în decurs de maximum un an şi jumătate, prin medicii de familie din ţară.

Prof. dr. Streinu-Cercel menţionează că a trimis, în urmă cu două săptămâni, solicitarea pentru testarea obligatorie la Ministerul Sănătăţii, guvern şi preşedinţia României şi săptămâna viitoare va avea o discuţie în acest sens cu reprezentanţii ministerului.

„Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor fi consiliaţi oamenii de medicul de familie şi li se spune care sunt avantajele acestei testări. (...) Eu am făcut o adresă către cele trei instituţii mari ale statului, ministerul Sănătăţii, preşedinţia României şi guvernul României. Am înaintat această hârtie acum două săptămâni şi urmează discuţii. (...) O să vorbim săptămâna viitoare la ministerul Sănătăţii pentru un program pentru medicii de familie, ca să îşi testeze toţi oamenii de pe listă, în decursul a unui an, un an jumătate. (...) Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei”, declară prof. dr. Streinu-Cercel, făcând referire la testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA.

Depistarea ar reduce semnificativ costurile

Managerul Institutului Naţional „Matei Balş”menţionează că, în prezent, există medicamente şi tratament pentru toate cele trei infecţii şi depistarea acestora ar costa puţin, în comparaţie cu cheltuielile aferente tratamentului.

„Primul considerent este că sunt nişte infecţii care pot fi stăpânite. (...) În momentul de faţă vindecăm infecţia cu virusul hepatic C. Ca atare, dacă nu testăm pe toată lumea, le tăiem şansa şi speranţa la o viaţă normală. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme, comparativ cu o testare care poate să coste 15 lei. Dacă nu testăm pentru virusul hepatitei B, atunci vom avea şi ce avem în momentul de faţă, cancer hepatic, ciroză hepatică, care ele însumate costă enorm comparativ cu o testare de 15 lei. HIV-ul,  costurile pe terapie, ştiţi foarte bine că o schemă terapeutică este undeva la 500 de euro pe lună, iarăşi costă enorm. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere cost-eficienţă, de departe, testarea în momentul de faţă şi identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitivă şi tratată la timp ar duce la reducerea în următorii 5-10 ani de zile a costurilor de sănătate, enorm”, a explicat managerul Institutului Naţional „Matei Balş”.

­­Întrebat dacă testarea obligatorie pentru hepatită şi HIV/SIDA se va face gratuit în cabinetele de medicină de familie, prof. Streinu-Cercel a menţionat că discută acest aspect cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii.

Dr. Loredana Piloff, preşedintele Filialei Sibiu a SNMF, a declarat că CNAS a refuzat deja să deconteze medicilor de familie testarea pacienţilor pentru hepatită.

„Ar fi absolut necesar, ca testarea pentru virusul hepatitei C să fie decontată de Casă. Lucru pe care nu l-am obţinut. Am făcut intervenţii şi la nivelul Comisiei de specialitate la nivelul Ministerului. (...) Această intervenţie a fost făcută demult, fără rezultat. Chiar este nevoie de un suport prin decontare prin Casă, altfel lucrurile sunt dificil de realizat”, a declarat dr. Piloff.

 

Sursa: Agerpres