Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş, Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti (CFB), arată într-un interviu acordat Medichub care este situaţia actuală a farmaciilor din România, în contextul crizei de coronavirus. „Farmaciştii stau în ploaie fără umbrelă”, sintetizează în câteva cuvinte Prof. Simona Negreş. În această perioadă, farmaciştii sunt în prima linie în lupta cu noul coronavirus, au mii se pacienţi care vin să cumpere medicamente, dar, în acelaşi timp, unii dintre ei sunt trimişi acasă de angajatori. „Am sesizări privind faptul că farmaciştii nu sunt protejaţi împotriva abuzului de a fi trecuţi în şomaj tehnic, urmare a crizei economice creată de COVID-19”, spune Prof. Simona Negreş. Preşedintele CFB a mai precizat că, în aceste zile, farmaciştii sunt nevoiţi să le explice pacienţilor că nu din vina lor nu se găsesc medicamentele care se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

Medichub: Doamna Prof. Univ. Simona Negreş, de curând aţi preluat funcţia de Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti. Cum a fost acest pas, într-o astfel de perioadă dificilă pentru noi toţi?

Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş: Acord acest interviu în calitate de Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, funcţie pe care am preluat-o în condiţii neobişnuit de grele pentru viaţa fiecărui cetăţean al ţării noastre. Aşa cum este firesc, şi farmaciştii trec prin situaţii nemaintâlnite anterior din două motive: 1) pentru că se află în prima linie în lupta împotriva coronavirusului, temându-se pentru sănătatea lor/a familiilor lor şi 2) pentru că duc o luptă permanentă cu neajunsurile şi neclarităţile sistemului de sănătate al României. Din aceste motive, aş vrea să vorbesc în acest interviu despre două aspecte distincte: farmacia ca unitate pentru acordarea asistenţei farmaceutice în România şi farmacistul român ca practician în domeniul sănătăţii în aprilie 2020. Şi pentru că profesia de farmacist nu poate fi separată de Farmacie, voi discuta corelat activitatea farmaciei şi a farmacistului.

Medichub: Cum stau farmaciile în perioada aceasta? Cum au reacţionat farmaciştii?

Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş: Referitor la situaţia actuală a farmaciilor în această perioadă, pot spune că din punct de vedere comercial au avut o perioadă „bună”, mai ales în perioada 9 - 23 martie 2020. Pacienţii s-au înghesuit să-şi facă provizii de dezinfectanţi, măşti şi mănuşi, dar şi de analgezice antipiretice de tipul paracetamolului care a fost un OTC recomandat de medici pentru tratarea simptomelor specifice asociate infecţiilor de tract respirator.  În plus, în ultima săptămână din martie, a urmat un val de recomandări transmise pacienţilor pe WhatsApp cu azitromicină! De avut în casă! Ca urmare, aceste stocuri epuizându-se şi pacienţii fiind rugaţi să stea în case, situaţia economică s-a deteriorat puţin în această ultimă săptămână!

Dar, tot în această perioadă, farmaciile s-au confruntat din punct de vedere sanitar cu o situaţie „rea”, lipsa unor medicamente esenţiale pentru tratamentul unor boli cronice: metformin, levotiroxină sodică, metoprolol succinat. Pacienţii au umblat din farmacie în farmacie, bolnavi, supăraţi şi obosiţi, pentru că nu-şi găseau medicaţia prescrisă şi de cele mai multe ori i-au acuzat pe farmacişti pentru lipsa acesteia. Farmaciştii au explicat că nu din vina lor medicamentele de pe prescripţie nu pot fi eliberate şi că acestea nu se găsesc în ţară, dar consecinţele supărării omului bolnav i-au lovit ca o ploaie rece în fiecare zi, ploaie în faţa căreia farmaciştii au stat fără umbrelă! Am sperat că sistemul responsabil de lipsa acestor medicamente să trimită un reprezentant care să explice pacienţilor de ce nu-şi pot continua tratamentele şi să fie umbrela oamenilor fără vină, dar n-a fost aşa!      

Medichub: Care este situaţia stocurilor de medicamente? Citim în fiecare zi că nu mai sunt medicamente pentru anumite afecţiuni. De exemplu, pentru tiroidă - Euthyrox. Ce fac farmaciştii?

Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş: Nu ştiu dacă sunt stocuri suficiente pentru medicamentele enumerate mai sus. Spre exemplu, pentru medicamentul Euthyrox, farmaciile au fost anunţate că medicamentul va fi disponibil în toate farmaciile în perioada 27.03. – 02.04.2020. În acest sens, am primit o sesizare la Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti care spune: „Sincer consider acest comunicat o mare bătaie de joc la adresa pacienţilor şi mai ales la adresa noastră a farmaciştilor !!!”. În aceeaşi sesizare, se precizează că farmaciile independente nu au primit medicamentul cerut (deloc sau parţial)! Aş putea concluziona că proverbul „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă !”  este perfect valabil şi în anul 2020. Apoi, conform „reglementărilor impuse de CNAS privind acordarea serviciilor medicale şi tratamentelor pe perioada stării de urgenţă şi ORDINULUI nr. 269 din 14 martie 2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate” se cere farmaciilor să asigure, „conform obligaţiilor contractuale”, tratamentul pacienţilor cu „HYDROXYCHLOROQUINUM (PLAQUENIL)”. De unde să facă acest lucru? Medicamentul nu este suficient nici pentru spitale! Cum să se achite farmaciştii de aceste „obligaţii contractuale”? Ce fac farmaciştii? Stau şi de această dată în ploaie fără umbrelă!

Medichub: Cum sunt protejaţi farmaciştii în această perioadă?

Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş: Unii sunt protejaţi de COVID-19 cu geamuri de protecţie şi/sau materiale de protecţie. Şi pentru acest lucru vreau să mulţumesc patronatelor din domeniul farmaceutic pentru promptitudinea cu care s-au ocupat de siguranţa farmaciştilor angajaţi! Farmaciştilor care au rămas neprotejaţi le spun să semnaleze acest fapt pe adresa Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti:  office@cfbucuresti.ro.

În schimb, am sesizări privind faptul că farmaciştii nu sunt protejaţi împotriva abuzului de a fi trecuţi în şomaj tehnic, urmare a crizei economice creată de COVID-19! Să fim serioşi! Restaurantele şi hotelurile nu mai au activitate, deci intră în şomaj tehnic pentru că nu mai au clienţi! Farmaciile în schimb au pacienţi!

Medichub: Ce îi sfătuiţi pe farmaciştii din prima linie? (am văzut cazul medicilor)

Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş: Îi sfătuiesc pe farmacişti, pentru protecţia sănătăţii lor, să respecte regulile pe care le-am transmis încă din 14 martie 2020. Pentru orice abuz, îi sfătuiesc să scrie pe site-ul Colegiului Farmaciştilor Bucureşti: office@cfbucuresti.ro. Mi-aş fi dorit să dau acest interviu într-o vreme normală în care fiecare om se bucură de venirea primăverii! Mi-ar fi plăcut să dau acest interviu în calitate de profesor de Farmacologie, care stă de vorbă cu foştii absolvenţi. Dar, dau acest interviu din poziţia de Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, care învaţă şi înţelege de la farmacişti ceea ce trebuie să facă pentru a fi de folos oamenilor în calitate de reprezentant ales al lor, în aceste vremuri neobişnuite. Închei interviul cu un mesaj pentru toţi colegii mei farmacişti: „Răul şi binele se împletesc în lume, dar din întrepătrunderea lor rezultă întotdeauna un bine” (Voltaire).