Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, prin Programul de Master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară (NSA), a organizat a doua ediţie a NutriSciLabs, un eveniment inedit care promovează nutriţia construită pe baze ştiinţifice, cu profesionişti de sănătate.


În cadrul evenimentului, profesori universitari, cercetători şi profesionişti recunoscuţi la nivel internaţional din domeniul gastrotehniei au dezbătut beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate consumului de cafea, ceai şi ciocolată, în prezenţa a peste 80 de participanţi, studenţi şi masteranzi ai UMF Carol Davila, se arată într-un comunicat.

Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultăţii de Farmacie, şef al Programului de Master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară (NSA), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, a spus: „Suntem într-o perioadă  în care ne punem multe întrebări legate de o preocupare firească şi anume cum preparăm ceea ce mâncăm, cum combinăm, care este rezultatul. Cum ar putea fi altfel când 58% dintre români sunt supraponderali, potrivit unui raport OMS din 2022, ceea ce face ca educaţia în nutriţie să devină vitală pentru sănătatea publică”.

Programul de masterat dedicat Nutriţiei şi Siguranţei Alimentare este iniţiat de UMF Carol Davila din Bucureşti de foarte mulţi ani şi este dovada bunei colaborări între profesioniştii din domeniul sănătăţii şi specialiştii care prin experienţa lor directă vin cu informaţii specifice domeniului în care excelează.

„Este împletirea pe care un sistem de învăţământ trebuie să o aibă în vedere, pentru ca absolvenţii să aibă la îndemână toate instrumentele necesare unui bun profesionist. Nu în ultimul rând avem în vedere necesitatea implicării mediului universitar atât în dezbaterea publică privind alimentaţia corectă, dar şi în crearea bazei ştiinţifice a alimentaţiei noastre de fiecare zi”, a adăugat prof. univ. dr. Doina Drăgănescu.

„În premieră în România, seria de workshopuri «Bune practici în nutriţie – NutriSciLabs» îşi propune să reunească specialişti în nutriţie din spaţiul academic din cadrul UMF Carol Davila şi nu numai, cu experţi în domeniul preparării sănătoase a alimentelor. Se produce o armonizare a activităţilor de preparare corectă a alimentelor, acordate cu cele mai noi date ştiinţifice şi inserate în practica curentă atât a viitorilor specialişti de sănătate aflaţi în formare în cadrul Universităţii noastre cât şi a viitorilor gastrotehnişti, aflaţi în trainingul experţilor. Mai simplu spus, specialişti de sănătate, nutriţionişti, specialişti în domeniul preparării alimentelor, vorbim aceeaşi limbă, şi o vorbim corect. În perspectivă, în această formulă vom aborda în continuare grupe alimentare (sănătoase) şi/sau tehnici aparte de preparare (corectă), împreună cu specialişti de sănătate, experţi din zona culinară şi parteneri ce aduc în vizor tehnologii de preparare de ultima oră, pentru o sănătate avansată a populaţiei noastre active şi dinamice”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pop, cofondator coordonator NutriSciLabs - Bune practici în nutritie şi NutriTerra, coordonator program practic Nutriţia omului sănătos - din cadrul NSA şi Laboratorului de Cercetare NTSA.





Farmacist