A avut loc lansarea ALLY, proiect naţional de testare MSI (instabilitate microsatelitară) prin PCR pentru cancerele posibil corelate cu Sindrom Lynch. Evenimentul a fost găzduit de Institutul „Cantacuzino”, în parteneriat cu Societatea Română de Sindrom Lynch, în prezenţa invitaţilor şi susţinătorilor noştri în demersul unui efort comun pentru sănătate.


„Institutul Cantacuzino a fost gândit şi înfiinţat ca un cartier general de luptă pentru sănătatea publică şi, în pas cu vremurile şi tehnologia, continuă să fie implicat şi devotat acestui demers esenţial”,  a subliniat comandantul-director general al institutului, colonel dr. med. Ştefan-Daniel Preoteasa, la deschiderea evenimentului. „Viziunea defineşte modul în care îţi vei îndeplini misiunea. Iar misiunea noastră a fost şi rămâne aceea de a face binele. La aceasta se adaugă şi sloganul Societăţii Române de Sindrom Lynch, «Dăm vieţii timp!»”, se arată pe pagina de Facebook a Institutului.

Proiectul a avut susţinere numeroasă: medici, biologi, profesori, coordonatori şi directori ale unor programe naţionale de sănătate, responsabili şi dedicaţi muncii puse în slujba sănătăţii publice. Au participat şi au luat cuvântul senator Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ing. Radu-Dumitru Antohi, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, dr. Valeria Herdea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Un mesaj de susţinere a transmis şi consilierul  prezidenţial, conf. univ.dr. Diana-Loreta Păun.

Slt. med. dr. Oana-Cristina Voinea, preşedintele fondator al Societăţii Române de Sindrom Lynch, şi biolog pr. dr. Ani-Ioana Cotar, directorul Centrului Naţional de Expertiză şi Intervenţie în Sănătate Publică pentru Agenţi Biologici, Chimici, Radiologici şi Nucleari (CNEISPABCRN), au prezentat pe scurt acest proiect de testare naţională a MSI prin PCR a cancerelor posibil corelate cu Sindrom Lynch.

 ALLY este un proiect PSCD finanţat de Ministerul Apărării Naţionale şi se va derula în perioada 2024-2026. Aduce, pentru prima dată în atenţia Institutului „Cantacuzino”, institut cu tradiţie în microbiologie şi virusologie, diagnosticul oncologic, şi este un proiect aliat  Planului Naţional de Combatere a Cancerelor.

Planul  Naţional de Combatere a Cancerului va ameliora substanţial realitatea sub diagnosticării, şi implicit va optimiza managementul multor pacienţi oncologici. Punctual, pentru sindromul Lynch, acesta prevede măsuri care să faciliteze terapiile personalizate ale pacienţilor cu carcinom de colon în stadiile III şi IV, se mai subliniază în postare.



 

 

Oncolog