Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a opt noi molecule, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicaţii terapeutice.


Medicamentele sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, diabet zaharat şi boli rare. Pentru toate cele opt medicamente au fost emise decizii de includere condiţionată şi încheiate contracte cost-volum, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiţionată în lista medicamentelor compensate şi gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru estimarea consumului. Aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară.

În cursul anului 2022, au fost introduse, prin trei Hotărâri de Guvern, un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creştere importantă faţă de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule, se subliniază în comunicat.

„Acest lucru reflectă interesul Ministerului Sănătăţii de accelerare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate şi gratuite şi de îmbunătăţire a accesului pacienţilor la terapii inovative”, se mai arată în document.

 

 

Farmacist