Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu organizaţiile studenţeşti EMSA (English Medical Student Association) şi CMC (Corporation Médicale Cluj), cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Cluj-Napoca, organizează, până pe 28 septembrie, a opta ediţie a Seminarului de integrare a studenţilor internaţionali de la secţiile engleză şi franceză.


Activităţile se desfăşoară în paralel, sub denumirea Pre-rentrée 2022, respectiv Welcoming Days 2022, şi se adresează studenţilor admişi în anul I la programele de studiu cu predare în limbi străine de la Facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, se arată într-un comunicat.

„Ne dorim ca acest seminar să îi ajute pe tinerii studenţi veniţi din peste 60 de ţări, de pe şase continente, să descopere un Cluj prietenos, multicultural şi modern, să simtă că vor avea realmente un al doilea cămin aici, pe durata studiilor universitare. An de an, ne străduim să le oferim tuturor studenţilor noştri toate facilităţile necesare şi un mediu propice pentru a studia, a se dezvolta şi a se putea bucura de tot ce le poate oferi oraşul Cluj-Napoca”, a subliniat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi iniţiatoarea acestui proiect.

Programul cuprinde o zi a porţilor deschise, cu vizita Universităţii, o vizită ghidată o oraşului, întâlniri cu decanii facultăţilor, întâlniri cu  tutorii în cadrul programului de tutorat-mentorat dezvoltat în universitate, ateliere de iniţiere în limba română, conferinţe de introducere în cultura românească,  prelegeri şi ateliere pe tema tehnicilor de învăţare eficientă în domeniul ştiinţelor de sănătate, dar şi sesiuni administrative, în cadrul cărora studenţii vor primi informaţii despre permisul de şedere, respectiv înregistrarea rezidenţei pe teritoriul României, despre asigurarea locuinţei, despre sistemul de sănătate din România şi alte informaţii utile.

„Pentru o deplină acurateţe, sesiunile administrative sunt organizate în parteneriat cu Serviciul de Imigrări al Judeţului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate şi Poliţia care deserveşte campusul universitar”, se precizează în comunicat.

Ceremonia de deschidere a avut loc în data de 26 septembrie. Cu această ocazie, universitatea clujeană a fost onorată de prezenţa unor distinşi invitaţi, printre care Excelenţa Sa doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Republicii Franceze în România şi delegaţia acesteia, Excelenţa Sa domnul Arthur Mattli, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România şi doamna Hanane Yessef, Însărcinat cu afaceri culturale şi universitare în cadrul Ambasadei Regatului Maroc în România.

Ambasadorii Marocului şi Belgiei au transmis studenţilor urările lor de bun venit prin intermediul unor mesaje video. De asemenea, având în vedere numărul important de tineri originari din Germania care urmează studiile medicale la Cluj, la ceremonia de deschidere a participat şi domnul Ingo Tegge, Director al Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Excelenţa Sa doamna Ambasador Laurence Auer a evidenţiat, în discursul său, importanţa colaborării româno-francofone în domeniul sănătăţii, menţionând că, în acest moment, în Franţa profesează aproximativ 6.000 de medici români şi că, în paralel, un număr egal de medici şi farmacişti francezi se întorc în Franţa după finalizarea studiilor în România.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” este o universitate internaţională şi multiculturală, în cadrul căreia se află una dintre cele mai mari comunităţi de studenţi francofoni din afara Franţei şi cel mai mare număr de studenţi internaţionali din România, aproximativ 3.000.

Concurenţa pe locurile destinate studenţilor internaţionali a devenit acerbă în ultimii ani, ajungând la 11 candidaţi pe un loc la programul de studiu Medicină dentară în limba franceză, se mai arată în comunicat.

În această săptămână, şi studenţii români din anul întâi au parte de „Zilele Bobocilor”, un program de integrare şi acomodare în mediul universitar din Cluj-Napoca. Cele trei facultăţi din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” vor desfăşura o serie de întâlniri şi activităţi introductive, organizate în colaborare cu organizaţiile studenţeşti din cadrul universităţii - OSM (Organizaţia Studenţilor Medicinişti), OSS (Organizaţia Studenţilor Stomatologi) şi OSF (Organizaţia Studenţilor Farmacişti).

Anul universitar 2022-2023 va începe la data de 3 octombrie şi va fi marcat printr-o festivitate la care vor participa membrii comunităţii academice.

Anul acesta, 600 de studenţi internaţionali şi aproape 1.000 de studenţi români îşi vor începe parcursul educaţional la universitatea clujeană, care numără, în total, 9.000 de studenţi la toate nivelurile de învăţământ (licenţă, masterat şi doctorat).

 

 

Psihiatru (2)