Slobozia Bradului, Sihlea, Tâmboeşti, Chiojdeni, Gugeşti, Coteşti, Vânători, Reghiu, Ţifeşti, Vidra, Pufeşti, Păuneşti, Homocea sunt comunele vrâncene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei începând de marţi, 16 august.


Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti oferă servicii medicale gratuite vrâncenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, se arată într-un comunicat.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Vrancea este de 46,2 cazuri la suta de mii de locuitori, situând judeţul în rândul celor cu incindenţă mare.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament, judeţul cel mai afectat este Olt cu o incindenţă de 65,5 la sută de mii de locuitori. La polul opus, cel mai mic număr de bolnavi e înregistrat în Harghita, 12,6 cazuri la sută de mii de locuitori.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de o lună şi jumătate şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil după următorul program:

  • Slobozia Bradului - 16, 17, 18 august
  • Sihlea - 19, 22 august
  • Tâmboeşti - 23 august
  • Chiojdeni - 24 august
  • Gugeşti - 25, 26 august, 5 septembrie
  • Coteşti - 6, 7 septembrie
  • Vânători - 8, 9 12, septembrie
  • Reghiu - 13 septembrie
  • Ţifeşti - 14, 15, 16 septembrie
  • Vidra - 19, 20, 21 septembrie
  • Pufeşti - 22 septembrie
  • Păuneşti - 23, 26, 27 septembrie
  • Homocea - 28, 29, 30 septembrie

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp locuitorilor. Camioneta e dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - , precum şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activităţii de screening al tuberculozei, jumătate din judeţele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani - proiectul POCU / 4.9 /225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Proiectul e finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” - Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoză se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a decalrat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunităţile rurale este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 13 de comune vrâncene, se mai subliniază în comunicat.

Mobilizarea şi informarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, al autorităţilor locale, reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei - PNPSCT.





Oncolog