Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare, după ce s-a înregistrat „o scădere constantă” a tuturor indicatorilor privind pandemia de COVID-19, a anunţat ministrul Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.


Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic, a precizat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres. „Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător (...) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila şi-a exprimat speranţa că, într-un interval de una, două săptămâni, să se ajungă la mai puţin de o mie de cazuri înregistrate zilnic şi, implicit, la o scădere a incidenţei cumulate la nivel naţional.

„În ceea ce priveşte paturile la Terapie Intensivă, ne găsim - şi asta este raportarea zilei de ieri - la 47,5% grad de ocupare”, a declarat Rafila.

Una dintre propunerile Ministerului Sănătăţii prevede ca masca să mai fie utilizată în exterior doar în spaţiile aglomerate, dar în spaţiile închise propunerea este să rămână obligatorie.

O altă măsură de relaxare ar putea fi eliminarea certificatului COVID la intrarea în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri şi restaurante. Se prevede şi creşterea limitei de la 30% la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţiile sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, pentru concertele în aer liber, cursuri, conferinţe, workshopuri, săli de sport şi piscine. De asemenea, s-ar putea permite organizarea evenimentelor private cu participarea maxim 200 de persoane, a subliniat Alexandru Rafila.

Ar putea fi păstrate măsuri precum izolarea şi carantinarea peroanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat, testarea săptămânală a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

„Noi ne menţinem poziţia că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă, (...) să rămână închise activităţile din baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament în astfel de locuri”, a subliniat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii recomandă menţinerea regimului de telemuncă şi a programului de lucru decalat în instituţiile publice centrale şi locale.

 


Ginecologia (1)