Care este legătura dintre anxietate și diabet? Noile descoperiri ale cercetătorilor de la Institutul Max Planck din Munchen, Germania, ne arată că proteina responsabilă de dezvoltarea anxietății și depresiei joacă un rol important și în declanșarea diabetului. Oamenii de știință speră acum că tratamentul ar putea consta într-un compus antagonist care să blocheze proteina, numită FKBP51.

Dr. Mathias Schmidt și colegii săi de la Institutul Max Planck au observat recent că proteina FKBP51 este responsabilă de crearea legăturii moleculare dintre sistemul nervos și reglarea diferitelor funcții metabolice. Oamenii de știință suspectează că proteina FKBP51 ar putea fi responsabilă și de declanșarea unor boli metabolice, precum obezitatea și diabetul.

Descoperirile acestora au fost publicate recent în jurnalul de specialitate ”Nature Communications”.

Proteina reacționează la stresul metabolic

Dr. Schmidt și echipa sa au analizat în laborator evoluția șoarecilor supuși unei diete cu aport de grăsimi, în cazul cărora gena FKBP51 s-a activat, și a șoarecilor pentru care gena fusese ”dezactivată”. Cel din urmă grup nu a înregistrat creșteri în greutate și au prezentat un nivel mai bun al glicemiei și insulinei.

Astfel, cercetătorii au înțeles că gena FKBP51, care produce proteina cu același nume, reacționează la factori de stres metabolic, precum consumul ridicat de grăsimi, și poate să ducă la declanșarea rezistenței la insulină, în ultimă fază.

Cercetătorii speră, acum, să poată bloca gena FKBP51 și în oganismul uman, nu doar al șoarecilor. Își pun speranța în SAFit2, un compus antagonist al proteinei FKBP5, compus creat tot de un fost cercetător al Institutului Max Planck, dr. Felix Hausch.

”Aceste descoperiri ar putea duce la producerea unui tratament complet nou pentru diabet și boli metabolice”, spune Alon Chen, directorul Institutului de Psihiatrie Max Planck, unde studiile pe această problematică vor continua.

 

Sursa: Medical News Today