Miercuri, 14 decembrie a.c., la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), se va semna protocolului de colaborare dintre Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) şi COSR.


Documentul reglementează organizarea şi desfăşurarea de programe şi proiecte de cercetare, diagnosticare şi inovare, în domeniul cardiovascular, având ca obiectiv principal creşterea performanţelor sportive şi dezvoltarea strategiilor de prevenţiei în domeniul medicinei sportive şi medico-militare, se arată într-un comunicat.

„Sportivii de performanţă şi militarii combatanţi împărtăşesc preocupări comune în ceea ce priveşte performanţa în activitatea fizică, constituind modele de referinţă pentru un stil de viaţă sănătos ce are ca fundament efortul fizic adecvat, indicat în baza unor recomandări documentate ştiinţific de către societăţile academice de profil. Astfel, rezultatele generate prin această colaborare s-ar putea implementa în mediul medico-militar, cu impact pe îmbunătăţirea performanţelor cardio-vasculare ale militarilor în condiţii de stres fizic cât şi pe creşterea calităţii vieţii cadrelor militare şi în acelaşi timp pot reprezenta repere în cardiologia sportivă, un domeniu la început de dezvoltare în ţara noastră”, se subliniază în document.

La acest eveniment, delegaţia SUUMC este compusă din general maior medic conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, drectorul general al unităţii medicale, colonel medic şef de lucrări dr. Silviu Stanciu, şef Laborator explorări cardiovasculare neinvazive şi responsabil de implementarea protocolului la nivelul SUUMC, colonel medic asistent universitar dr. Alice Munteanu, şef Centrul de boli cardiovasculare şi colonel medic şef de lucrări dr. Dragoş Cuzino, şef Laborator  CT şi IRM.

Din partea COSR vor participa la eveniment preşedintele Mihai Covaliu, secretarul general George Boroi, membri ai Comitetului Executiv al COSR,  precum şi sportivii Team Romania, medaliaţi mondiali în 2022 – Cătălin Chirilă, canoe, şi Alin Alexuc, lupte greco-romane.

În cadrul acestui proiect de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul cardiologiei sportive, SUUMC vine cu o vastă experienţă în evaluarea medicală a militarului atletic supus la diferite tipuri de efort sau stres fizic, alături de expertiza unor medici care fac parte din comitetul tehnico-ştiinţific al unor federaţii de sport sau care au dobândit o serie de competenţe în acest domeniu prin cursuri efectuate la universităţi de prestigiu din străinătate.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” va întreprinde o serie de activităţi specifice:

  • realizarea unor studii de evaluare a comportamentul inimii la efort (de screening, observaţionale, non-intervenţionale), având ca subiecţi sportivii de înaltă performanţă care participă la competiţiile sportive internaţionale sub autoritatea COSR;
  • integrarea noilor tehnici funcţionale (de exemplu spiro-ergometria efectuată prin multiple metode de testare la efort) şi imagistice (ecocardiografia de stres, ecocardiografia de deformare miocardică, computertomografia cardiacă, rezonanta magnetică nucleară cardiacă), în algoritmul de evaluare a sportivilor de înaltă performanţă, cu identificarea unor parametrii ce pot fi utilizaţi în creşterea performanţelor în timpul competiţiilor sportive;
  • evaluarea sportivilor adulţi simptomatici cu posibilă patologie cardiovasculară asociată folosind tehnicile avansate din cadrul Laboratorului de explorări cardiovasculare neinvazive.

Pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pune la dispoziţia SUUMC departamentul său de cercetare şi explorare a sportivilor de performanţă, cu aparatura aferentă: spiro-ergometrie, teste de teren, unitate mobilă de teste cardio-respiratorii K5, monitorizare somn cu stagiile de somn, monitorizare efort, teste biologice specifice sportivului de performanţă.

„Trebuie menţionată importanţa acestui protocol ca o etapă importantă şi în ceea ce priveşte posibilitatea accesării de către SUUMC şi a COSR, prin formarea unui consorţiu, a unor noi proiecte europene care vizează cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniul cardiologiei sportive şi a sănătăţii publice, derulate în parteneriat academic”, se precizează în comunicat.

Valabilitatea derulării activităţilor protocolului este de la data semnării şi până la data de 30 septembrie 2024, cu posibilitatea prelungirii prin act adiţional.





Psihiatru (2)