Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că la nivel naţional există în prezent 848 de paturi ATI destinte bolnavilor de COVID-19, dar numărul acestora va fi suplimentat în zilele următoare la Spitalul „Ana Aslan”, Institutul „Matei Balş”, Spitalul „Sf. Pantelimon”, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul „Marius Nasta” din Capitală.


În cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, Raed Arafat a precizat că dintre cele 848 de paturi ATI, 523 sunt deja ocupate – iar 102 dintre ele sunt în Bucureşti, informează Agerpres. Potrivit lui Arafat, în ultimele zile au avut loc discuţii între reprezentanţi ai Ministerul Sănătăţii, ai Direcţiei de Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Ministerul de Interne şi ai DSU, în vederea creşterii numărului de paturi de terapie intensivă.

„Ministerul Apărării ne-a confirmat că de mâine Spitalul «Ana Aslan», ROL 2, cum era cunoscut, va relua activitatea de terapie intensivă şi de mâine după-masă vom avea acces la încă 12 paturi de terapie intensivă, urmând să crească la 23, într-o scurtă perioadă”, a precizat şeful DSU.

Totodată, la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, în decurs de o săptămână, s-au înregistrat 50 de solicitări de transfer al bolnavilor dintr-o localitate în alta, în mod deosebit pentru terapie intensivă. De asemenea, au fost semnate 106 ordine de detaşare pentru personal medical.

Potrivit lui Arafat, în următoarele zece zile, la nivelul Capitalei vor fi asigurate 70 de paturi ATI suplimentare pentru pacienţii COVID, iar la nivel naţional - 80 de paturi.

„Suntem în discuţii, ca să ne asigurăm că spitalele care s-au angajat că fac planuri clare de revenire şi de creştere a capacităţii pentru COVID implementează planurile respective”, a precizat Arafat.

 

ORL