Guvernul a adoptat joi seara o ordonanţă de urgenţă privind achiziţia de materiale sanitare şi echipamente în valoare de 67 milioane euro, a anunţat, vineri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a precizat că, printre altele, vor fi cumpărate trei milioane de teste rapide pentru COVID-19 şi 10 milioane de seringi pentru viitoarea campanie de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.


„Ieri (n.r. joi), s-a aprobat ordonanţa de urgenţă privind stocurile strategice, modificarea anexei şi a echipamentelor care se achiziţionează prin ONAC pentru stocurile strategice şi prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. S-au adăugat următoarele tipuri de echipamente: teste rapide antigen care urmează să fie folosite conform indicaţiilor în mod deosebit pentru persoanele simptomatice - trei milioane de teste; măşti chirurgicale, pentru că în stocurile strategice aveam doar măşti FFP2, FFP3 şi este necesar să introducem şi măştile chirugicale pentru anumite categorii de personal - cinci milioane de bucăţi; seringi - 10 milioane de bucăţi. Motivaţia este pregătirea pentru campania de vaccinare care va fi în cazul în care începem vaccinarea pentru SARS-CoV-2. Este posibil ca aceste vaccinuri să nu vină în doze unice, ci să vină multidoze. Astfel, ne pregătim să nu ajungem la o criză de seringi la momentul respectiv”, a precizat Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Alte echipamente care vor fi achiziţionate sunt: 1.500 de ventilatoare pentru ventilaţie non-invazivă, 1.000 de sisteme de livrare oxigenoterapie în flux mare, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale şi 50 de mare capacitate, 500 analizoare portabile pentru gaze sanguine şi electroliţi, pentru analize importante pentru Terapie intensivă, 500 aspiratoare portabile pentru secreţii.

Raed Arafat a menţionat că suma totală estimată pentru achiziţionarea acestor echipamente este de 67 de milioane de euro.