Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi medicamente oncologice.


„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a spus ministrul Rafila, citat de Agerpres.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a spus că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.

„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. (...) În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. (...) Există - datorită creşterii consumului de medicamente - anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a arătat ministrul.





Farmacist