Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că România are în depozite 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru care nu există deloc interes, nici măcar să fie primite de o altă ţară prin donaţie - iar după ce vor expira, distrugerea lor va costa alţi bani.


„Ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem”, a spus Alexandru Rafila la un post de televiziune, citat de Agerpres.

El a amintit că la începutul acestui an România „a salvat” 150 milioane de euro prin vânzarea dozelor de vaccin nefolosite.

„Am reuşit un lucru important când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. (...) Le-am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate”, a spus ministrul.

El consideră că România s-a angajat anul trecut să cumpere o cantitate prea mare de vaccinuri, care nu ar putea fi folosite niciodată.

„Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi datorită unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. (...) Această cantitate, în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare... este imposibil să fie absorbită. Şi atunci facem demersuri să protejăm banii publici, am făcut demersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, care să nu ne pună în dificultate. Aşteptăm răspunsul, eu sunt optimist”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai spus, cu privire la a patra doză de vaccin, că aceasta este utilă, dar „cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante”. Noul vaccin ar urma să fie disponibil la finele lunii octombrie.
Psihiatru (2)