Integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, fiindcă „nu funcţionează separat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. De cealaltă parte, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că demersul nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”.


Ministrul Sănătăţii a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, că SMURD este o structură a DSU care „şi-a făcut foarte bine datoria” şi a recunoscut meritele lui Raed Arafat, care conduce această structură, informează Agerpres

„Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice, este a Ministerului Sănătăţii”, declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. „Integrarea serviciilor de urgenţă (...) cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat. Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român”, a precizat ministrul.

De cealaltă parte, Raed Arafat a declarat că nu vede niciun motiv pentru această ruptură, relatează Agerpres

„Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin, pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare - şi întoarcerea în timp, la un model în care fiecare era într-un alt loc, nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe, pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a spus Raed Arafat.

A reamintit că sistemul a fost dezvoltat în 2007.

„Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient”, a spus şeful DSU.


 


Ginecologia (1)