Știri

Recoltarea nejustificată de uroculturi, subiect de interes pentru medicii de familie


Florentina Ionescu
02 Aprilie 2025
Știri
02 Aprilie 2025

Recoltarea nejustificată de uroculturi, subiect de interes pentru medicii de familie


Florentina Ionescu

Anul acesta, Conferința de Medicina Familiei (organizată de AMF-B) a propus cu o mulțime de teme interesante și vaste pentru participanți. Aceștia au beneficiat de: sesiuni cu tematică diversă (diabet zaharat, nutriție și boli metabolice; vaccinarea pacienților cu boli cronice; antibioticele ș.a.m.d.); sesiuni interactive organizate de grupurile de lucru din SNMF (Societatea Națională de Medicina Familiei); dezbateri; cursuri post-conferință, etc.

Panelul dedicat antibioticelor, intitulat „Chiar și când sunt inutile, antibioticele pot să facă rău!”, a avut loc joi, 27 martie a.c.. Cei patru speakeri au purtat o discuție amplă despre câteva situații de utilizare nejustificată și de alegere inadecvată a antibioticelor în practica ambulatorie, participanții fiind încurajați să pună întrebări.

Risc de utilizare nejustificată 

O prezentare extrem de interesantă a fost susținută în cea de-a doua zi a conferinței AMF-B de dr. Gabriel-Adrian Popescu (INBI „Prof. Dr. Matei Balș” din București), cu tema „Uroculturile inutile generează utilizare de antibiotice nejustificată”. El a punctat că recoltarea nejustificată de uroculturi este un factor de risc pentru prescriere excesivă de antibiotice: 

„Dacă am acționa în aceste două direcții, adică să prescriem mai puține antibiotice în virozele respiratorii (...) și dacă n-am mai trata buletine de analiză în locul pacienților – altfel spus, mai academic, dacă n-am trata cu antibiotic colonizări bacteriene care nu necesită tratament – am reduce cu mult acest consum de antibiotice și ne-am apropia de ceea ce înseamnă o presiune mult mai scăzută de selectarea de bacterii rezistente”.

Totodată, dr. Gabriel-Adrian Popescu a menționat în timpul panelului și alte situații în care există un risc de utilizare nejustificată de antibiotic, în toxiinfecțiile alimentare, în febrele neinfecțioase, „dar uneori folosim antibiotic în exces chiar și când avem o indicație corectă”.

Acesta a detaliat care sunt situațiile pentru care nu este indicat antibioticul, dar se folosește nejustificat în viroze, în colonizarea bacteriană, în diarei toxigene, în febra (inflamația) de cauză neinfecțioasă.

În plus, este important ca medicii prescriptori să se facă diferențierea între colonizare și infecție. Colonizarea este o toleranță a organismului uman față de prezența bacteriilor, ea nu este o boală. Pacientul este asimptomatic, deci nu i se administrează antibiotic.

Infecția este o agresivitate bacteriană, în plus ea poate fi o reacție a organismului uman pentru îndepărtarea bacteriilor. În cazul infecției, pacientul este simptomatic și i se administrează antibiotic. 

Urocultura – care sunt indicațiile clinice de recoltare: 

  • Tablou clinic de cistită recidivantă, de infecție urinară înaltă, prostatită acută 
  • În absența simptomatologiei urinare, urocultura se face DOAR în două situații: gravide; înainte de intervenții urologice. 


Sunt situații în care o urocultură pozitivă impune administrarea de antibiotic. Însă în cistitele acute se tratează pacienta fără a mai recolta urocultură, deoarece etiologia este E.coli cu profil de sensibilitate nemodificat, a arătat medicul în prezentarea sa.

„Când ar fi justificat, din punct de vedere clinic, să recoltez uroculturi? Când am o simptomatologie care îmi invocă o pielonefrită acută la o pacientă care face episoade repetate de cistită, le tratează cu antibiotic și vreau să văd dacă și-a selectat bacterii rezistente în tubul digestiv (...) la ce a folosit până acum și să abordez altfel tratamentul. În prostatitele acute, la bărbați. În cazul în care persoana respectivă nu are simptomatologie urinară, nu am indicație de a recolta urocultura, cu două excepții bune, individualizate: bilanțul gravidei și, respectiv, pentru un pacient care urmează să suporte o intervenție urologică în zilele următoare. De ce doar în aceste cazuri ar trebui să recoltez uroculturi? Pentru că doar în aceste situații îmi aduce o informație care este cea de a stabili administrarea unui anumit antibiotic, pentru că este indicat să administrăm antibiotic.”

În ceea ce privește cistitele acute, acele episoade necomplicate, izolate, recomandarea dr. Gabriel-Adrian Popescu ar fi „să tratăm pacienta gândindu-ne că e vorba de o infecție cu E.coli, profilul de sensibilitate îl cunoaștem, dacă ea nu a luat antibiotice, acesta nu e modificat”.

„Problema [consumului excesiv de antibiotic] poate fi controlată în măsura în care nu recoltăm urocultură dacă nu avem ce să facem cu informațiile pe care ea ni le aduce”, a mai spus medicul. 

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/urine-test-describe-samples-laboratory-2465024847 

 

Medic

recoltareuroculturaconferintaAMF-Bconferinta de medicina familieidr. Gabriel-Adrian Popescumedicina de familieantibiotice
Te-ar mai putea interesa
Știri

Importanța prevenției prin vaccinarea adultului și a copiilor împotriva gripei, printre subiectele de la Medic.ro

Florentina Ionescu
...

Știri

UMF Iași găzduiește o conferință dedicată Ecorșeului lui Brâncuși

Florentina Ionescu
...

Știri

Guvernul nu modifică valoarea punctului pentru serviciile medicale

Cristina Ghioca

În 2025, plata serviciilor medicale din medicina de familie și cea din Ambulatoriul de specialitate va rămâne la nivelul de la finalul anului 2024, anunță Guvernul.

...