Grupul Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România şi a treia cea mai mare companie farmaceutică pe plan local în valoare, a produs cu 13% mai multe medicamente în 2021 faţă de anul precedent.


Cele două fabrici deţinute de entităţile Zentiva la Bucureşti, Zentiva S.A. şi Labormed – Pharma S.A., au realizat în perioada menţionată 162 milioane de cutii medicamente, faţă de volumul de 144 milioane înregistrat în 2021, se arată într-un comunicat.

În 2019, înainte de preluarea fabricii Labormed, Zentiva S.A. a produs 105 milioane de cutii de medicamente în România. „Fabrica Zentiva S.A. continuă să reprezinte o pondere de peste 80% din totalul de medicamente produse de Grupul Zentiva pe plan local. În acest an fabrica Zentiva de la Bucureşti va sărbători 60 de ani de activitate neîntreruptă”, se arată în document.

Pentru al doilea an consecutiv, formele solide au înregistrat cele mai ample creşteri ale volumului de producţie, pentru unele dintre cele mai cerute şi utilizate medicamente - metamizol (Algocalmin), paracetamol si acid acetilsalicilic - , situaţie determinată în principal de continuarea pandemiei COVID-19. Acestora li se adaugă evoluţia în producţie pentru moleculele tamsulosin (urologie) şi bisoprolol (afecţiuni cardiovasculare), datorită livrărilor pe pieţe externe precum Germania şi Marea Britanie.

Grupul Zentiva exportă din România către 34 de ţări  - Germania, Franţa, Marea Britanie, Cehia, Polonia - , şi pe noi pieţe de distribuţie active începând cu 2021 - Iordania, Armenia şi Kosovo. Aproximativ 63% din producţia în volume realizate în România este alocată exporturilor. Veniturile din exporturi contribuie la implementarea planurilor anuale de investiţii în tehnologia de producţie.

„Continuăm un ciclu lung de creştere anuală record a producţiei de medicamente în România ca urmare a consecvenţei de a investi în extinderea capacităţii de producţie şi de a majora exporturile. După preluarea Labormed, adăugăm ca factor de creştere şi programele de eficientizare internă. Am demarat în România un amplu proiect de reorganizare prin echipe autonome dedicate pe forme galenice, responsabile de fluxul de producţie de la începutul procesului de fabricaţie şi până la produsul finit. Acest mod de organizare ne va permite să păstrăm gradul de competitivitate în piaţă printr-un cost de productie optim, să menţinem calitatea produselor şi să eficientizăm timpii de fabricaţie”, a declarat Margareta Tănase, director operaţiuni industriale Zentiva România.

În România grupul Zentiva reuneşte societăţile ZENTIVA S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fost Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. şi Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC.
Farmacist