O echipă de oameni de ştiinţă din SUA a reuşit să menţină funcţional, pentru o perioadă record de două luni, un rinichi de porc modificat genetic şi transplantat în corpul unui om aflat în moarte cerebrală.


Echipa a anunţat că a pus capăt studiului conform planificării, transmit AFP şi Agerpres.

„Am învăţat multe în ultimele două luni prin observaţii şi analize detaliate şi avem motive întemeiate să fim optimişti”, a declarat dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de transplant din cadrul spitalului NYU Langone din New York, unde a fost efectuată procedura.

Astfel de transplanturi de organe animale la oameni (xenogrefe) ar putea oferi o soluţie la deficitul cronic de rinichi donaţi.

Peste 100.000 de americani se află în prezent pe lista de aşteptare pentru un transplant de organ, dintre care aproape 88.000 aşteaptă un rinichi.

La data de 14 iulie, rinichiul unui porc a fost transplantat unui pacient aflat în moarte cerebrală care şi-a donat corpul ştiinţei. Porcul fusese modificat genetic, astfel încât organul să nu fie respins imediat de organismul uman.

După o lună nu s-a observat niciun semn de respingere, însă oamenii de ştiinţă au indicat că a apărut ulterior un uşor proces de rejecţie, care a necesitat intensificarea tratamentelor imunosupresoare. Mai multe rezultate urmează să fie publicate în lunile următoare, se arată în comunicatul emis de NYU Langone.

În ultimii ani, echipa medicală a efectuat mai multe xenogrefe, inclusiv primul transplant de rinichi de porc la om, în septembrie 2021. Experimentul realizat în această vară a durat în total 61 de zile, un record.

„Pentru a crea o sursă nelimitată de organe, trebuie să învăţăm cum să gestionăm transplanturile de organe de la porci la oameni”, a reiterat dr. Montgomery. „Testarea pe pacienţi decedaţi ne permite să optimizăm regimul imunosupresor şi alegerea modificărilor genelor, pentru studii viitoare mai sigure”, a sus el.

 




Alergologia