Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice anunţă depăşirea pragului de 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice înregistraţi. Este o cifră care aduce speranţă pentru pacienţii cu boli grave de sânge.


De la înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi până în prezent, 466 de pacienţi români au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi, se arată într-un comunicat. Pentru un număr de 24 de pacienţi, donatorii compatibili genetic au fost din România.

Graţie interconectării Registrului la structurile similare internaţionale, în cei 10 ani de existenţă ai Registrului, 25 donatori români au fost compatibili şi au contribuit la salvarea unor pacienţi provenind din alte ţări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii. 

În 2023, 12 donatori români au trecut prin procedura de donare de celule stem hematopoietice, cea mai mare cifră anuală de când este Registrul funcţional.

„Cei 100.000 de donatori înscrişi ne încurajează să continuăm eforturile de a creşte Registrul pentru că, numai în acest mod, putem contribui la salvarea vieţilor bolnavilor cu cancere de sânge. Suntem copleşiţi de generozitatea şi sprijinul venit din partea donatorilor care s-au alăturat misiunii noastre. Fiecare nou înscris este o şansă concretă pentru pacienţi, dar şi un vot de încredere în misiunea noastră. Mulţumim din inimă fiecărui donator. Numai astfel putem să aducem speranţă, sănătate şi bucurie în vieţile celor cu boli onco-hematologice, care au nevoie de o a doua şansă. Împreună, suntem un exemplu viu al puterii umane şi al compasiunii. Vă încurajăm să împărtăşiţi mesajul nostru umanitar cu prietenii şi familia pentru a inspira şi mai mulţi oameni să ni se alăture”, a declarat dr. Traian Laurian Arghişan, director general interimar, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, se arată în comunicat.

Rolul RNDVCSH este acela de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili printre rude. Majoritatea transplanturilor se fac de la donator provenind din afara familiei.

Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul Naţional, din toate zonele ţării, măreşte şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe.

 



Oncolog