Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat necesitatea ca Europa să nu lase garda jos, într-o perioadă în care numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al cazurilor de gripă au început să crească. A fost dat exemplul poliomielitei, pentru a justifica necesitatea vaccinării.


„Nu este momentul să ne relaxăm”, a declarat directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, citat de AFP şi Agerpres.

La începutul toamnei, regiunea europeană, care grupează 53 de ţări - dintre care unele se află în Asia Centrală -, a devenit din nou centrul pandemiei de coronavirus, numărând 60% din noile cazuri de COVID-19 detectate la nivel mondial.

În paralel, a fost înregistrat şi un vârf al cazurilor de gripă sezonieră.

Odată cu noul val de COVID-19, numărul deceselor şi cel spitalizărilor la terapie intensivă au crescut doar foarte puţin, a subliniat OMS, care insistă asupra legăturii pe care o are această situaţie cu vaccinarea împotriva noului coronavirus.

„Vaccinarea rămâne unul dintre instrumentele noastre cele mai eficiente împotriva gripei şi a COVID-19”, a declarat Hans Kluge.

Responsabilul OMS s-a mai referit la răspândirea virusului poliomielitic.

„Peste tot în lume, dacă îi abandonăm pe unii oameni, virusul poliomielitei este un foarte bun barometru pentru a ne spune care sunt acei oameni”, a declarat un expert din cadrul OMS Europa, Siddhartha Datta. „Este vorba despre grupuri de populaţie slab deservite, pentru că, dintr-un motiv sau din altul, nu au fost acoperite de recomandarea OMS privind obţinerea unei acoperiri vaccinale de 95%”, a adăugat el.

Niciun caz de virus natural al poliomielitei nu a fost raportat în Europa de peste 20 de ani.

„Nu este însă ceva pe care am putea să-l considerăm un bun dobândit”, a subliniat Hans Kluge.

La nivelul întregii regiuni europene, administrarea celei de-a treia doze a vaccinului împotriva poliomielitei a scăzut cu 1% între 2019 şi 2020. În 2021, doar 25 dintre cele 53 de state membre au atins pragul de 95% de acoperire vaccinală împotriva poliomielitei.

 



Alergologia