Vaccinul dezvoltat de compania americană de biotehnologie Moderna în parteneriat cu Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) a declanşat un răspuns imunitar "robust" şi a împiedicat replicarea virusului în plămânii şi în nasul maimuţelor, potrivit rezultatelor publicate marţi, transmite AFP.


Acesta este unul din cele două vaccinuri dezvoltate în ţările occidentale, alături de cel al Universităţii din Oxford / AstraZeneca, pentru care s-au început testările pe scară largă, faza a 3-a de testare, pe mii de participanţi umani. Executivul preşedintelui Donald Trump a investit aproape un miliard de dolari pentru a susţine dezvoltarea acestui vaccin.
În cazul a şapte din cele opt maimuţe vaccinate în cadrul acestui studiu şi expuse ulterior, în mod deliberat, contaminării cu noul coronavirus după patru săptămâni, nu s-a mai detectat, după două zile, virusul replicabil în plămâni şi niciuna din cele opt maimuţe nu avea virusul în nas, potrivit rezultatelor apărute în New England Journal of Medicine.

Oamenii de ştiinţă au descoperit anterior că vaccinarea cu două doze la o distanţă de 28 de zile a cauzat nu doar producerea de anticorpi împotriva noului coronavirus, ci şi limfocite T, indispensabile pentru un răspuns din partea sistemului imunitar.

"Este prima dată când un vaccin experimental împotriva COVID-19 testat pe primate non-umane demonstrează capacitatea sa de a produce un control viral rapid în tractul respirator superior", informează NIH într-un comunicat.

Oamenii de ştiinţă mai notează că, prin comparaţie, vaccinul Universităţii din Oxford (bazat pe un adenovirus, în timp ce Moderna foloseşte tehnologia ARN-ului mesager) nu a avut niciun efect asupra cantităţii de virus din nasul maimuţelor.

Reducerea cantităţii de virus în plămâni ar face boala mai puţin virulentă pentru pacient, în timp ce reducerea cantităţii de virus din nas ar avea drept consecinţă reducerea răspândirii virusului de către pacient. Doar testele aflate în faza a 3-a, în desfăşurare, vor permite verificarea eficacităţii unui vaccin de a-i proteja pe oameni. Urmează să fie comparate rata de infectare la voluntarii care au primit un placebo cu rata de infectare în cazul celor vaccinaţi efectiv.

Apariţia rezultatelor este posibilă începând cu luna septembrie în cazul vaccinului Oxford / AstraZeneca şi posibil din octombrie sau noiembrie, în cazul vaccinului dezvoltat de Moderna.