Grupul de companii Zentiva în România, lider în volume pe piaţa totală - medicamente cu şi fără prescripţie - şi lider în volume şi în valoare al pieţei de medicamente generice din România, a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 514,1 milioane de lei în semestrul I din 2021.


Avansul vânzărilor pentru Zentiva SA a fost 17%, în timp ce Labormed Pharma Trading  - fosta Alvogen România, acum parte din grupul de companii Zentiva în România -  a raportat o evoluţie de 22% pentru prima jumătate a anului versus aceeaşi perioadă a anului 2020, se arată într-un comunicat.

Zentiva ţinteşte consolidarea portofoliului prin lansări ce acoperă o gamă largă de domenii terapeutice, inclusiv cardiovascular, oncologie, aparat respirator şi diabet.

În prima jumătate a anului 2021, cele două fabrici ale grupului Zentiva din Bucureşti, fabrica Zentiva şi fabrica Labormed, şi-au majorat producţia cu 20% în unităţi galenice, până la un volum de 2,2 miliarde de unităţi galenice.

Paracetamolul continuă să determine cea mai mare majorare a volumului de producţie, ca urmare a comenzilor pentru piaţa internă, fiind secondat de produse pentru export ca urmare a licitaţiilor câştigate pe piaţa germană. La exporturi, terapiile durerii şi cele pentru hiperplazia benignă de prostată reprezintă cea mai mare pondere, de 47%, din toate volumele distribuite pe pieţele internaţionale.

Compania a continuat investiţiile în capacităţile industriale, alocând pentru perioada menţionată 13,8 milioane de lei, tranşe aferente resurselor alocate pentru creşterea capacităţilor de producţie.

„Distorsionările produse de pandemie sunt vizibile în diverse forme, inclusiv în evoluţia consumului de medicamente pentru terapii care adresează afecţiuni frecvente, precum cele cardiovasculare şi respiratorii. În perioada de la debutul pandemiei şi până acum, pacienţii cardiovasculari, oncologici precum şi alţi pacienţi cu afecţiuni cronice nu au luat constant tratamentele sau nu au putut beneficia de asistenţa medicală uzuală din cauza restricţiilor. Afecţiunile respiratorii uzuale de tipul răcelilor aproape că au lipsit în condiţii de distanţare şi restricţii. În ciuda acestui context, Grupul Zentiva învesteşte în dezvoltare, tehnologii de producţie de ultimă generaţie, îşi adaptează şi dezvoltă portofoliul cu obiectivul de a susţine nevoile sistemelor de sănătate din România şi Europa, prin creşterea  accesului pacienţilor la medicamente generice de înaltă calitate. Vom continua de asemenea să ajutăm la creşterea conştientizării importanţei controalelor medicale şi a continuării tratamentului pentru afecţiunile cronice. Nu în ultimul rând, ne concentrăm pe sustenabilitatea activităţii noastre”, a declarat Simona Cocoş, Director General Zentiva România şi Republica Moldova.

 

Farmacist